Hoe ga je om met iemand met borstkanker? Misschien een rare vraag maar voor veel mensen in de omgeving van een borstkankerpatiënt, is het antwoord hierop nog niet zo eenvoudig. Borstkanker heb je niet alleen. De impact op de omgeving is vaak groot; ook partner, kinderen, familie en vrienden kunnen het moeilijk hebben.

Partner en naasten

Wanneer de diagnose borstkanker wordt gesteld zullen ook de partner en/of andere familieleden/naasten betrokken worden bij de behandelplannen. Ook zij kunnen het moeilijk hebben en kunnen hierdoor anders reageren dan u hoopt of verwacht. Onze mammacareverpleegkundigen zullen u hierin zo goed mogelijk begeleiden.

Kinderen

Hoe vertel ik het de kinderen? Dit is een moeilijke opdracht voor iedereen met kinderen. Toch is het iets wat zo eerlijk mogelijk moet gebeuren; openheid is hier het sleutelwoord. De mammacareverpleegkundigen kunnen u tips en adviezen geven om hiermee om te gaan. Daarnaast is er veel informatie over borstkanker, speciaal voor kinderen, ontwikkeld.

Boeken voor kinderen

Het is belangrijk taal of middelen te gebruiken die passen bij de leeftijd van het kind:

  • De boekjes Radio Robbie en Chemo Casper zijn geschikt om samen met je kinderen tot ongeveer negen jaar te lezen. Ze zijn te verkrijgen via VOKK; Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker.
  • Het monster van Mamma (M. Mutsaers) en Mamma heeft een knobbeltje (P.Stuvel) zijn bestemd voor kinderen vanaf acht jaar.
  • Gewoon pech als je moeder borstkanker heeft (Esther Smid) een doe-boek voor kinderen vanaf 9 jaar.
  • Mama’s borst is ziek (H. de Jager) is een prentenboek voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Website voor kinderen ‘Kankerspoken’

Deze site is voor kinderen, ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere belangstellenden en geeft informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben. De site is voor verschillende leeftijdsgroepen en kinderen kunnen hier ook hun eigen verhaal vertellen, zie www.kankerspoken.nl.

Meer informatie

Meer informatie hierover is te vinden op http://www.borstkanker.nl/borstkanker_in_het_gezin. Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij de verpleegkundig specialist of mammacareverpleegkundige.