Als je bevallen bent en alles gaat goed dan mag je snel naar huis. Na het verblijf op de verloskamer ga je samen met je baby naar de kraamafdeling. Als de baby op de kinderafdeling opgenomen moet worden gaat het daar naartoe.

Bij de geboorte van een kind wordt een nieuw gezin geboren. In deze bijzonder periode is het belangrijk om de ouders en pasgeborene zoveel mogelijk de ruimte te geven om vertrouwd te raken met elkaar. Ons ziekenhuis biedt daarom gezinsgerichte zorg. Het betrokken team van zorgprofessionals ziet moeder en baby als één geheel en betrekt alle gezinsleden actief. Hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd en went het gezin geleidelijk aan de zorg voor de baby.

Wat is gezinsgerichte zorg?

  • Bevorderen van ouder-kind relatie. De baby verblijft na de geboorte bij de moeder.
  • De partner mag blijven slapen en wordt betrokken bij de verzorging van de baby.
  • Broertjes en zusjes zijn van harte welkom.

Het kraambed

Het kraambed duurt tien dagen. In deze periode wordt je begeleid door een kraamverzorgster en de verloskundige. Tot zes weken na de bevalling kun je terecht bij de verloskundige of je huisarts. Na vijf weken vindt de nacontrole plaats op de polikliniek.

De eerste dagen komt er veel op je af. De dagen zijn vooral gevuld met het voeden van de baby en de verzorging. Daarnaast is het belangrijk om uit te rusten van de bevalling. Misschien heb je nog last van buikkrampen of van de hechtingen. Plassen en ontlasting moeten weer op gang komen. Het is normaal dat je bloed verliest na de bevalling. Dit is meestal na enkele weken over.

Je lichaam ondergaat grote hormonale veranderingen waardoor je je verdrietig en moe kunt voelen. Een paar dagen na de bevalling kun je ‘kraamtranen’ krijgen. Je hoeft je hiervoor niet te schamen maar bespreek dit met de kraamverzorgster.

Nacontrole in het ziekenhuis

Als je op medische indicatie bevallen bent kom je na ongeveer vijf weken voor controle bij de tweedelijnsverloskundige of gynaecoloog. Je krijgt hiervoor een afspraak mee en komt meestal bij de degene die de bevalling het gedaan. Als je voorkeur uitgaat naar je behandelend gynaecoloog dan kun je dit aangeven op de kraamafdeling.

Tijdens de controle kun je vragen stellen over bijvoorbeeld anticonceptie en hoe je de zwangerschap en bevalling hebt ervaren. Soms is het nodig om een uitstrijkje te maken.

Praktische zaken

Geboorteaangifte

Je partner moet de baby binnen drie werkdagen aangeven op het stadskantoor in Goes en is verplicht om zich te legitimeren. Maak hiervoor vooraf een afspraak. Als je gehuwd bent, vergeet dan het trouwboekje niet. Partners die ongehuwd zijn, moeten, als zij het kind de achternaam van de vader willen geven, bij voorkeur vooraf de ‘erkenning’ op het stadskantoor in Goes regelen. Hebben jullie samen al een kind dan krijgen de volgende kinderen in principe dezelfde achternaam.

Zorgverzekering

Na de geboorte moet je zo snel mogelijk een zorgverzekering voor je kind afsluiten.

Hielprik

Tussen de vierde en zevende dag krijgt je baby de hielprik. Dit bloedonderzoek wordt gedaan om bepaalde (erfelijke) zeldzame ziektes op te sporen. Als je inmiddels thuis bent, wordt de hielprik thuis door de verpleegkundige van de Jeugd Gezondheidszorg (JGZ) gegeven.