Bloedverlies

Neem bij verlies van helderrood bloed contact met ons op. Als het nodig mocht zijn, vragen wij je naar het ziekenhuis te komen voor aanvullend onderzoek.

Minder leven (kindbewegingen) voelen

Zwangere vrouwen ervaren een grote variatie in bewegingen van het kind. Wie voor de eerste keer zwanger is, voelt het kind omstreeks 20 – 22 weken. Een vrouw die al een keer zwanger is geweest rond 16 – 18 weken. Vanaf 26 – 28 weken worden de bewegingen van het kind sterker. Aan het eind van de zwangerschap beweegt het kind  door ruimtegebrek wat minder vaak en minder heftig. Iedere dag moet je je kind voelen bewegen. Mocht dat niet het geval zijn, ga dan een tijdje rustig op je zij op bed liggen. Mocht je je kindje dan nog niet duidelijk voelen, bel dan naar het ziekenhuis. We kunnen dan een hartfilmpje (CTG) maken. Het is normaal om je kind 10 keer of vaker per dag te voelen. Ook kleine bewegingen tellen mee.

Folder ‘Leven voelen‘,

Blaasontsteking

Een zwangere vrouw moet meestal veel plassen. Is het plassen pijnlijk of heb je daarbij ook krampachtige buikpijn, laat het ons dan weten. We onderzoeken je urine en als er sprake is van een blaasontsteking krijg je een antibioticumkuur voorgeschreven. Behandeling van een blaasontsteking is belangrijk om een eventuele vroeggeboorte te voorkomen.

Koorts

Hoge koorts (meer dan38ºC) kan een onschuldige griep zijn, maar kan vroegtijdige weeën veroorzaken. Neem contact met ons op. Indien nodig schrijven we een antibioticumkuur voor.

Ernstige hoofdpijn

Erge hoofdpijn, al dan niet met braken, kan wijzen op hoge bloeddruk. We spreken dan over zwangerschapshypertensie. Als er ook sprake is van eiwit in de urine, dan spreken we van pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Bij deze klachten moet je contact opnemen met het ziekenhuis. Aanvullend onderzoek of opname kan dan nodig zijn.

Ernstige maagpijn/pijn in de bovenbuik

Pijn in de bovenbuik moet onderzocht worden. Bij deze klachten moet je contact opnemen met het ziekenhuis.

Voortijdige weeënactiviteit

Wanneer de weeën vóór 37 weken beginnen (drie weken vóór de uitgerekende datum) dan spreken we van dreigende vroeggeboorte. De oorzaak blijft vaak onbekend. Begint de bevalling vóór 34 weken, dan proberen we doorgaans in het ziekenhuis met weeënremmers de bevalling nog wat uit te stellen. Begint de bevalling vóór 32 weken dan word je opgenomen in een academisch ziekenhuis. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die toenemen in frequentie, duur en in kracht. Ook kan er bloedverlies optreden. Neem in ieder geval altijd contact op met het ziekenhuis.

Het voortijdig breken van de vliezen

Wanneer je vochtverlies hebt via de vagina, anders dan gewone afscheiding, en je hebt de 37e week nog niet bereikt, dan is dat een reden om direct contact met ons op te nemen en naar het ziekenhuis te komen. Als we vaststellen dat het inderdaad vruchtwater is, dan is dat een reden om je in het ziekenhuis op te nemen.

Jeuk

Mocht je jeuk krijgen over je hele lichaam, neem dan contact met ons op. Het kan wijzen op galstuwing: het niet doorlopen van de galstroom (zwangerschapscholestase).