Deze folder geeft jeinformatie over een behandeling met een gebroken pols (bij kinderen). Het is goed je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Gebroken pols
Je pols wordt gevormd door een aantal kleine botjes in je hand en twee botten in je onderarm. De twee botten in je onderarm heten spaakbeen en ellepijp. Om je botten zit een vlies, het botvlies. Dit vlies is dik en taai. Bij de meeste kinderen is bij een breuk het vlies om het bot nog heel en is alleen het bot vanbinnen gebroken. Dit noemen we een twijgbreuk of greenstick. Het bot is dan bijna niet verplaatst, soms zit er een klein knikje in.
Als ook het vlies om het bot is gescheurd, dan kunnen de botdelen verplaatsen. Soms is het dan nodig om de pols weer goed recht te zetten, anders kun je later je pols minder goed gebruiken. Als je pols rechtgezet moet worden, word je in een soort lichte slaap gebracht zodat je er niets van merkt. Het kan ook zijn dat ze denken dat het rechtzetten op deze manier niet zal lukken. Dan moet je opgenomen worden omdat je onder narcose (in diepe slaap) geopereerd gaat worden.
In het gips
De behandeling van de breuk hangt af van de manier waarop je bot gebroken is. Is het een twijgbreuk en staat alles mooi op zijn plaats, dan hoef je minder lang in het gips dan wanneer de botten in je pols verplaatst zijn. Je krijgt wel altijd gips. Soms blijft het gips zitten totdat je pols genezen is. Als je langer in het gips moet, kom je na een week weer terug op de gipskamer en dan krijg je een ander soort gips. Als het gips eraf mag, vertelt je dokter je wanneer je meer mag sporten.
Pijnstilling
Op de Spoedeisende Hulp krijg je meteen iets tegen de pijn, als je dat daarvoor nog niet hebt gehad. Als je in het gips zit, is de ergste pijn wel weg. Als je toch nog pijn hebt, dan kun je je ouders vragen of je paracetamol mag. Vaak is dit na een paar dagen niet meer nodig.
Na de behandeling
Nadat de verpleegkundige je arm in het gips heeft gezet, krijg je een mitella (een draagdoek). Deze zorgt ervoor dat je arm voldoende rust krijgt, waardoor je pols beter geneest en je minder pijn hebt. Het is de bedoeling dat je de mitella overdag draagt, als je gaat slapen mag hij af. Na een week hoef je de mitella niet meer te dragen. Je mag dan je arm weer normaal gebruiken. Als je maar geen pijn hebt. Sporten met gips mag niet.
Adviezen voor thuis
- Het gips moet droog blijven, want als het nat wordt kan het weer zacht worden en wordt je huid vochtig.
- Op de Spoedeisende Hulp en bij de apotheek kun je een speciale zak kopen, zodat je onder de douche kunt.
- Als je thuis bent en je blijft veel pijn aan je pols houden of de pijn wordt erger, dan is er iets niet goed en moeten jij of je ouders contact opnemen met het ziekenhuis.
Contact
Heb je na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover je je zorgen maakt, dan kun je bellen naar de Gipskamer via 088 125 42 41 (Goes). Dit kan op werkdagen van 8.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Voor de Gipskamer in Vlissingen kun je bellen naar 088 125 52 74. Dit kan op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Buiten werktijden kun je bellen naar de Spoedeisende Hulp in Goes via 088 125 42 50.
Wil je een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.
.