Lees hier de laatste informatie over het coronavirus bij Adrz.

Inhalatiemedicatie
Er zijn geen medicijnen die COPD genezen. De behandeling bestaat uit medicijnen die ingeademd worden via een inhalator, ook wel puffer genoemd. Deze medicijnen zorgen ervoor dat zowel het hoesten als de benauwdheid minder wordt. Ook maken ze de kans kleiner dat de klachten opeens erger worden.
In deze inhalatoren zitten luchtwegverwijders en/of onstekingsremmer. Het is belangrijk dat er op de juiste manier geïnhaleerd wordt. De gebruiksaanwijzing van de website www.inhalatorgebruik.nl helpt om zo goed mogelijk te inhaleren.

Longrevalidatie
Longrevalidatie kan ook een onderdeel van de behandeling zijn. Dit kan zowel in de eerste lijn (verwijzing naar fysiotherapeut en/of dietist) als in de tweede lijn. Zie longrevalidatie.

Zuurstoftherapie
Het lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Bij COPD kan er een tekort aan zuurstof zijn, er gaat minder zuurstof via de longen naar het bloed. Daardoor treedt er benauwdheid en moeheid op. Het tekort aan zuurstof kan er voor zorgen dat de bloeddruk in de longen hoger wordt. Een behandeling met extra zuurstof is dan nodig.

Stoppen met roken
Het stoppen met roken is de belangrijkste stap in de behandeling van COPD. Stoppen met roken valt niet mee. Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters en het medicijn Champix kunnen hierbij helpen. Uiteindelijk is gedragstherapie het meest effectieve middel en is begeleiding door een verpleegkundige daarom erg belangrijk.

Influenza vaccinatie
Vaccinatie tegen influenza wordt aangeraden voor COPD patiënten.