Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Uw kind heeft last van obstipatie (verstopping). Obstipatie komt vrij veel voor bij kinderen. Meestal is er geen eenduidige oorzaak hiervoor aan te wijzen. Vaak is er sprake van, onbewust verkeerd aangeleerd toiletgedrag van het kind zelf. Een vezelrijke, gezonde voeding, voldoende drinken en beweging hebben een gunstig invloed op obstipatie. Maar regelmatig blijkt dat medicijnen en toilettraining noodzakelijk zijn om van de obstipatie af te komen.

Ontstaan obstipatie

Obstipatie ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. De dikke darm haalt vocht uit de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger de ontlasting wordt. We spreken van obstipatie wanneer uw kind:

  • drie of minder dan drie keer per week poept
  • dagelijks kleine beetjes poept en om de zoveel tijd een hele grote hoop (de zogenaamde olifantendrol)
  • veel moeite heeft met poepen en/of harde droge ontlasting heeft
  • pijn heeft bij het poepen

De meest voorkomende klachten zijn: buikpijn, minder eetlust, lusteloosheid, poepvegen in de broek, vermoeidheid en pijn bij het poepen.

Oorzaken obstipatie

Meestal is er geen eenduidige oorzaak voor obstipatie. Weinig bewegen en een voedingspatroon met weinig vezels en vocht kunnen een rol spelen in het ontstaan van obstipatie. Daarnaast kunnen stress, onregelmatig leven en psychische factoren ook van invloed zijn. De meeste kinderen met obstipatie negeren onbewust en om verschillende redenen het aandranggevoel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst om te poepen, uitstelgedrag in verband met vieze wc op school of omdat het kind het te druk heeft met spelen.