Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Als u bent doorverwezen naar Adrz met het vermoeden dat u prostaatkanker heeft, ondergaat u een aantal onderzoeken om de diagnose wel of geen prostaatkanker te kunnen stellen. Hieronder leest u over het diagnose- en behandeltraject, uw aanspreekpunt en het team dat voor u klaarstaat.

Prostaatpoli

Uw huisarts heeft u verwezen naar de prostaatpoli, omdat bij u een verhoogde PSA-waarde in uw bloed is vastgesteld. Mogelijk heeft u daarbij ook plasproblemen, of werd bij lichamelijk onderzoek naar de prostaat een afwijking aan/in de prostaat gevoeld.

Afhankelijk van de informatie die wij van uw huisarts hebben ontvangen, nodigen wij u uit voor een afspraak bij de uroloog.

  • Dit kan een afspraak zijn waarin de uroloog navraag doet naar uw klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoert, aangevuld met een echo van de prostaat. Aan de hand van deze bevindingen en de PSA-waarde kan de uroloog de prostaatwijzer invullen. De uroloog bespreekt met u de uitkomst en maakt verdere afspraken met u.
  • Hoogte van de PSA-waarde en/of de informatie van de huisarts kan aanleiding zijn dat bij de eerste afspraak een echogeleide prostaatpunctie voor u wordt afgesproken en uitgevoerd. Aan de hand van de uitslag van de punctie kan een diagnose gesteld worden. De informatie voor de echogeleide prostaatpunctie wordt toegestuurd. Het verzoek is de informatie goed door te nemen.

Diagnostiek

Om een definitieve diagnose te kunnen stellen, wordt er bij u een prostaatpunctie uitgevoerd. Bekijk de folder.

Uitslag

Een week na de prostaatpunctie krijgt u op de polikliniek de uitslag van het onderzoek van het weefsel wat tijdens de prostaatpunctie is weggenomen. In dit gesprek worden zo mogelijk ook al de behandelopties besproken wanneer het om prostaatkanker gaat. De uitslagen worden nog besproken in het multidisciplinair overleg.

Diagnose

Indien prostaatkanker is vastgesteld, is het soms noodzakelijk dat er nog extra onderzoeken worden uitgevoerd. Afhankelijk van de situatie wordt al globaal gesproken over behandelmogelijkheden. Soms is het noodzakelijk nog extra onderzoeken uit te voeren om zo een goed mogelijk behandeladvies te kunnen geven.

U kunt hierbij denken aan :

Aanspreekpunt

Wanneer prostaatkanker is geconstateerd, krijgt u een casemanager toegewezen. Dit is een verpleegkundig specialist en uw aanspreekpunt tijdens het onderzoek- en behandeltraject. Dit contact kan soms aansluitend op de poli plaats vinden. Indien dit niet het geval is, neemt de casemanager telefonisch contact met u op. Zij neemt contact met u op om u verder te informeren over het vervolg.

Multidisciplinair overleg

Patiënten die de diagnose prostaatkanker hebben gekregen, worden besproken in een multidisciplinair overleg. Tijdens dit overleg zijn de uroloog, patholoog, radioloog, nucleair geneeskundige, internist oncoloog, radiotherapeut  en de verpleegkundig specialist aanwezig. Aan de hand van de uitslag van het weefselonderzoek (PA) en eventuele verdere onderzoeken wordt het behandelplan opgesteld.

Bezoek aan polikliniek

Tijdens dit polikliniekbezoek wordt de uitkomst van het overleg met u besproken (behandelvoorstel) door de verpleegkundig specialist of de uroloog. We adviseren u om naar deze afspraak iemand mee te nemen uit uw naaste omgeving. Het is toegestaan om dit gesprek op te nemen (met uw telefoon bijvoorbeeld).

Behandelmogelijkheden

De wijze van behandelen is afhankelijk van meerdere factoren; de vorm van prostaatkanker, de hoogte van de PSA-waarde, de grootte van uw prostaat, de uitgebreidheid van de ziekte/prostaatkanker, maar ook uw leeftijd en algehele conditie zijn van belang voor het opstellen van het behandelplan.

Als u naar uw specialist in Adrz gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u (meestal) meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s van de ingreep, uw leefstijl, uw beroep, uw wensen. Niemand kent uw situatie beter dan uzelf. Het is daarom belangrijk dat u altijd vragen stelt, ook als u ergens twijfels over heeft. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Om u te helpen bij het maken van een keuze, wordt er gebruik gemaakt van een digitale keuzehulp. Deze wordt tijdens het consult aan u uitgereikt. U mag er natuurlijk ook zelf om vragen!

In vele situaties mag u als patiënt zelf kiezen welke behandeling het beste bij u past. Ook niet behandelen, maar actief afwachten kan een optie zijn. Er zijn verschillende websites en informatiebrochures die u behulpzaam kunnen zijn bij het maken van een keuze. Bekijk onder andere de folder “Welke behandeling past het best bij mij…..?”

Wanneer een operatie tot de mogelijkheden van behandelen behoort, verwijzen we u naar het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. Na de operatie en de eerste PSA-controle kunnen uw verdere controles plaatsvinden bij de uroloog/verpleegkundig specialist van Adrz. Voor een bestralingstraject wordt u verwezen naar het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen. De controles na het bestralen worden om en om door de radiotherapeut van het ZRTI en de uroloog/verpleegkundig specialist van Adrz uitgevoerd.

Uw ervaring met onze zorg

Binnen Adrz doen we er alles aan om u zo goed mogelijk te behandelen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Om de ervaringen van patiënten met onze zorg in beeld te brengen, zullen wij u tijdens het behandeltraject vragen akkoord te geven voor deelname aan ons digitale patiëntervaringsonderzoek. De resultaten van dit anonieme onderzoek worden gebruikt om de patiëntenzorg bij Adrz te verbeteren. Het onderzoek wordt voor Adrz uitgevoerd door het onafhankelijke meetbureau Mediquest. U bepaalt zelf of u wil meewerken. Uw beslissing heeft geen enkele invloed op uw behandeling bij Adrz.

Meer informatie

Lees meer over prostaatkanker in de folder van Adrz en kijk op onderstaande websites.