website
vaderKind

Zwakke plekken in cyberbeveiliging pacemakers St. Jude Medical’s

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft bij de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheiszorg (IGZ) gemeld dat pacemakers van het merk St. Jude Medical’s in sommige gevallen niet voldoende beveiligd zijn. Hierdoor zijn de pacemakers kwetsbaar voor geavanceerde hackers, die toegang zouden kunnen krijgen tot het apparaat. Er zijn echter geen meldingen geweest van een dergelijke hack. Het gaat om een waarschuwing van onvoldoende beveiliging door de FDA.

 

In het ADRZ zijn 90 patiënten met een pacemaker van St. Jude Medical’s. St. Jude Medical’s heeft in officiële communicatie laten weten dat het risico voor patiënten zeer laag is, gezien de uiterst complexe aanval die volgens het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid vereist is om daadwerkelijk toegang te krijgen tot een pacemaker.

 

Op korte termijn maakt St. Jude Medical’s nieuwe firmware (een soort software) voor pacemakers beschikbaar. De nieuwe firmware beperkt het risico op onbevoegde toegang tot de pacemakers. Deze firmware-update bespreken wij, in overeenstemming met de aanbevelingen die vanuit St. Jude Medical’s zijn ontvangen, tijdens de eerstvolgende reguliere controle van de betreffende patiënten.

 

Begin volgende week ontvangen wij meer informatie vanuit St. Jude Medical’s en de toezichthoudende instanties. Alle patiënten die deze situatie betreft, worden vervolgens persoonlijk door ons geïnformeerd.

 

Heeft u vragen?

Mocht u vragen hebben over deze situatie of uw pacemaker, dan kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met de pacemakertechnicus via telefoonnummer 0113 – 234 310. In het weekend is de heer Peyman Mostafazadeh voor vragen bereikbaar op telefoonnummer 06 – 83 07 75 00.