website
vaderKind

Kankerpatienten waarderen goede zorg ADRZ

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft het groene vinkje gekregen in de patiëntwijzer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Dat betekent dat het ziekenhuis voldoet aan alle voorwaarden die de patiëntenorganisaties stellen aan goede zorg bij bloed- en lymfeklierkanker.

 

De NFK hanteert twaalf criteria voor het groene vinkje en eist onder meer dat de patiënt door een gespecialiseerde hematoloog wordt behandeld en door middel van een afgesproken zorgpad weet waar hij of zij aan toe is. Ook moet de patiënt gedurende de ziekte goed begeleid worden door een gespecialiseerd verpleegkundige. Het ADRZ voldoet aan al deze eisen en is blij met het behalen van het groene vinkje.

Het vinkje wordt daarnaast gezien als een extra bevestiging voor de goede oncologische zorg die het ziekenhuis biedt. Vorig jaar is in het ADRZ een nieuwe afdeling Oncologie geopend. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen met oncologische en hematologische aandoeningen. Oncologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met kwaadaardige ziekten. Hematologie richt zich op zowel goed- als kwaadaardige afwijkingen van het bloed, het beenmerg en de lymfeklieren. Op deze afdeling werken verschillende specialisten en andere zorgverleners intensief met elkaar samen om de beste zorg te bieden.

 

Grote ambities

Het ADRZ heeft grote ambities op het gebied van de oncologische zorg en wil in een groot zorgnetwerk in Zuidwest-Nederland een belangrijke rol vervullen als ziekenhuis met een oncologisch profiel. Uitgangspunt is een optimale samenwerking met alle betrokken hulpverleners, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met huisartsen, paramedici, ZorgSaam en andere zorginstellingen en het Erasmus MC.

De oncologische en hematologische zorg in het ADRZ voldoet ook aan alle normen van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Het ADRZ verleent volgens de criteria van zorgverzekeraar CZ als enige instituut in de regio 'de beste zorg' op het gebied van borstkanker. Patiëntenverenigingen hebben ook de darm-, prostaat- en blaaskankerzorg van het ADRZ een groen vinkje toegekend in de ‘patiëntwijzer’ van de NKF en de borstkankerzorg krijgt jaarlijks het roze lintje.