website
header04
header02
header03

Cardiologie

Het specialisme Cardiologie onderzoekt en behandelt patiënten met hartziekten, bijvoorbeeld patiënten met een (dreigend) hartinfarct, hartritmestoornissen, hartklepafwijkingen of een verminderde pompfunctie van het hart.

Voordat u bij de cardioloog komt, wordt vaak standaard een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Dit 'hartfilmpje' registreert de elektrische activiteit van het hart. Cardiologische onderzoeken, zoals een echocardiografie, stress-echocardiografie of een hartkatheterisatie worden op de functieafdeling Cardiologie verricht.

 

One Stop Shop

Op de 'One Stop Shop' wordt u in één dag door de cardioloog gezien en worden alle nodige onderzoeken, zoals ECG, echografie, ergometrie, laboratoriumonderzoek en röntgenonderzoek op diezelfde dag gedaan. Aansluitend worden de uitslagen van deze onderzoeken besproken met de cardioloog. Hierdoor hoeft u als patiënt niet op andere dagen nog eens terug te komen voor de onderzoeken.

 

Hartfalenpolikliniek

Hartfalen is een chronisch ziektebeeld. Dit ziektebeeld wordt gekenmerkt door allerlei symptomen die het gevolg zijn van een verminderde pompfunctie van het hart. Voor voorlichting, begeleiding en instructie kunt u terecht op de hartfalenpolikliniek. Hier zijn twee hartfalenverpleegkundigen werkzaam.

 

Cardiovasculaire nazorgpoli

Deze polikliniek is open van maandag t/m donderdag van 09.00 uur t/m 17.00. Op de cardiovasculaire nazorgpoli werken twee gespecialiseerd verpleegkundigen.


Samenwerkingsverband/NVVC

Aangezien in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis geen hartchirurgie wordt toegepast, is er onder meer een samenwerkingsverband met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen opgezet (het dichtstbijzijnde academische ziekenhuis). De afdeling Cardiologie kan patiënten eventueel ook verwijzen naar het Amphia Ziekenhuis in Breda of, voor spoedeisende dotterbehandelingen, naar ZorgSaam in Terneuzen.

 

ZorgSaam en ADRZ maken vanaf nu deel uit van het netwerk van NVVC Connect. Dit betekent dat de aanpak van de behandeling van mensen met hart- en vaatziekten in Zeeland op elkaar is afgestemd en volledig voldoet aan de eisen van de NVVC. In beide ziekenhuizen en bij de ambulancedienst werkt men volgens dezelfde richtlijnen en protocollen. De cardiologen zijn dankzij intensieve en diepgaande samenwerking tussen beide maatschappen tot dit resultaat gekomen.

Voor de cardiologische patiënt in Zeeland betekent dit dat hij/zij kan rekenen op hoge kwaliteit van zorg in een veilige omgeving. Voor de professionals betekent het dat ze veilige zorg verlenen op de juiste plaats en op het juiste tijdstip. Bovendien werken ze aan een verdere verbetering van de kwaliteit van de zorg door van elkaar te leren en door optimaal met alle betrokken hulpverleners af te stemmen.

 

Het project NVVC Connect is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC is een vereniging voor zorgprofessionals betrokken bij de behandeling van hart- en vaatziekten). Hart- en vaatziekten vormen nog steeds een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Het doel van NVVC Connect is om regionaal de organisatie rondom patiënten met hart- en vaatziekten te verbeteren, van goed naar beter. Dit gebeurt door informatie te delen, te zorgen voor een goede registratie en door het geven van een uitgebreide voorlichting.

 

Links

www.hartstichting.nl

www.hartenvaatgroep.nl

www.hartpatienten.nl

www.uza.be

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.