website
header04
header02
header03

Hepatitis Behandelcentrum

Het Hepatitis-behandelcentrum van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is één van de erkende centra in Nederland. Erkenning wordt toegekend door de Nederlandse Vereniging voor maag-darm-lever-artsen (NVMDL) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Ons centrum is een samenwerking van de afdeling Maag-darm- en leverziekten en Interne Geneeskunde.

 

Hepatitis B en C

In Nederland zijn circa 60.000 patiënten met chronische hepatitis B en 60.000 met hepatitis C. Hepatitis B is een infectie van de lever veroorzaakt door het hepatitis B-virus. In nederland wordt dit virus vooral overgedragen door seksueel contact. Het dringt via de slijmvliezen van de geslachtsorganen het lichaam binnen en verspreidt zich dan via de bloedbaan naar de lever. Daar nestelt het virus zich in de levercellen en veroorzaakt een ontsteking. Hepatitis C is een virale infectie van de lever die ontstaat als geïnfecteerd bloed in het bloed van een ander terechtkomt, bijvoorbeeld door een besmette injectienaald of door een bloedtransfusie. Kenmerkend voor deze patiënten is dat klachten van een zieke lever vaak pas in een laat stadium optreden. Daardoor weet meer dan 50% van de virusdragers niet dat zij geïnfecteerd zijn. Klachten die kunnen optreden zijn moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, kleur-verandering van urine, ontlasting, ogen en huid. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Een goede begeleiding van deze patiënten is daarom van groot belang.

 

Behandelteam

Op de polikliniek Interne Geneeskunde zijn de heer M. van den Berge, internist-infectioloog, de heer A. Tanis, MDL-arts, en twee verpleegkundig consulenten, mw S. Baas en mw L. Hage, betrokken bij uw behandeling. Naast uw controles bij de internist, kunt u bij de infectieconsulenten een afspraak maken voor vragen over uw ziekte of behandeling. Zij zijn ook bereikbaar via de mail: internegeneeskunde.infectieconsulent@adrz.nl 

 

Kwaliteit van zorg

Wij maken bij uw behandeling gebruik van de Nederlandse en internationale richtlijnen voor de behandeling van hepatitis. Regelmatig bezoeken onze internist-infectioloog, maagdarmleverarts en verpleegkundig consulenten landelijke en internationale congressen, nascholingen en cursussen om volledig op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Privacy

Ons hepatitis-behandelcentrum kent geen specifieke Hepatitis-spreekuren. Wij maken voor u een afspraak op de polikliniek Interne Geneeskunde op een algemeen spreekuur, zodat u in alle privacy behandeld kunt worden.

 

Links

www.mlds.nl

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.