website
header04
header02
header03

Maag-Darm-Lever-geneeskunde

Gastro-enterologie, ook wel gastrologie genoemd. is de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maagdarmstelsel. De term is afgeleid van het Griekse 'gastèr' dat 'maag' betekent en 'enteron' dat 'darm' betekent.

Het maagdarmstelsel (ook wel digestieve systeem of gastro-intestinale stelsel genoemd) is het systeem dat zorgt voor de vertering en opname van voedingsstoffen voor het lichaam. Dit orgaansysteem is bij de mens opgebouwd uit mond, farynx, slokdarm, maag, darmen, alvleesklier, lever en galblaas.

 

Een gastro-enteroloog wordt ook wel een maag-darm-leverarts, of MDL-arts genoemd. Een gastro-enteroloog behandelt uiteenlopende ziekten, zoals ontstekingen (onder andere ziekte van Crohn, hepatitis), tumoren en galstenen.

 

MDL-team

Het MDL-geneeskunde team binnen het ADRZ  bestaat uit 4 MDL-artsen, 1 internist en 3 MDL-verpleegkundigen. De Maag-Darm-Lever-verpleegkundige (MDL-verpleegkundige) ondersteunt de MDL-arts en is gespecialiseerd op het gebied van chronische darmontstekingen/Inflammatory Bowel Disease (IBD); de ziekte van Crohn en/of colitis ulcerosa. Voor al uw vragen op dit gebied, kunt u bij hen terecht. In het ADRZ zijn 3 MDL-verpleegkundigen werkzaam: mw. J. Huijbregtse, mw. S. Baas en mw. L. Hage

 

Prestigieuze Award voor darmkankerbehandeling ADRZ (2016)

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis behoort tot de beste ziekenhuizen van Nederland voor de behandeling van darmkanker. Het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) heeft het ADRZ daarom een zogeheten Spotlight Award toegekend. De toekenning is van groot belang omdat het ADRZ meedoet aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker. In het ADRZ zijn vorig jaar 200 patiënten gezien met darmkanker. In veel gevallen wordt er geopereerd.

Een kwart van de vijftig ziekenhuizen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek ontvangt de prestigieuze Spotlight Award. Het ADRZ krijgt deze niet alleen vanwege de kwaliteit van de behandeling, ook doen zich in het ADRZ rondom operaties minder complicaties voor dan in andere ziekenhuizen.

 

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het ADRZ is aangewezen als deelnemend ziekenhuis in het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Dankzij vroeg onderzoek naar darmkanker kan sneller worden ingegrepen en worden levens gespaard. Voor de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 werd jaarlijks in Nederland bij 13.000 mensen de diagnose ‘darmkanker’ gesteld en overleden jaarlijks 5000 mensen aan deze ziekte.

De behandeling van darmkanker kenmerkt zich in het ADRZ door een multidisciplinaire benadering. Op de ‘multipoli’ van het ADRZ is zowel de chirurg als de internist-oncoloog aanwezig om samen de patiënten te kunnen zien en spreken. De verpleegkundig specialist en de arts vullen elkaars taken aan, bijvoorbeeld bij het bespreken van uitslagen van onderzoeken, behandeling met chemotherapie en het uitvoeren van de controles.

De behandeling van darmkanker gebeurt door een groot team van artsen en verpleegkundigen. Ook psychologen en andere zorgverleners uit het ADRZ worden erbij betrokken. Er is voor bijzondere gevallen dagelijks contact met artsen uit het Erasmus MC om de behandeling zo goed mogelijk op de individuele patiënt af te stemmen.

 

Kijk voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek op deze website.

 

Links

www.mlds.nl

www.ccuvn.nl

www.hepatitisinfo.nl

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.