website
header04
header02
header03

Orthopedie

Orthopedie houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan botten, spieren en gewrichten. De orthopedisch chirurg behandelt aangeboren afwijkingen, groeistoornissen en de gevolgen van ongevallen, zowel in de acute fase als bij restafwijkingen na een ongeval. Daarnaast kunnen allerhande ziekten (bijvoorbeeld kanker) gevolgen hebben voor het skelet en ook dan kan de orthopedisch chirurg dit behandelen. Verder richt hij zich op arbeidsgerelateerde aandoeningen, sportblessures en onder meer slijtage van de gewrichten.

 

Speciale afdeling voor ouderen met heupfractuur

Om het toenemende aantal geriatrische patiënten met een heupfractuur zo goed mogelijk te behandelen, heeft het ADRZ een Geriatrische Trauma Unit (GTU) ingericht. Dankzij deze afdeling neemt de kwaliteit van zorg toe, daalt het aantal complicaties en overlijden minder oudere patiënten na een heupfractuur. De komst van de nieuwe afdeling sluit aan op het streven van het ADRZ om in 2017 het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis te bemachtigen.
Jaarlijks breken ruim 15.000 Nederlanders hun heup, vrijwel altijd door een val. Ruim driekwart is 80 jaar of ouder. Een gebroken heup op oudere leeftijd heeft een enorme impact op een patiënt. Ruim 30 procent van deze patiënten is een jaar na het ontstaan van de fractuur overleden. Een goede organisatie van zorg bij deze patiënten is dus letterlijk van levensbelang. In het ADRZ is de zorg voor de oudere patiënt met een heupfractuur volgens de nieuwste richtlijnen geborgd. Patiënten worden sinds kort opgenomen op de Geriatrische Trauma Unit (GTU) en behandeld door een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit de traumachirurg of orthopeed, een geriatrisch team, (transfer) verpleegkundigen, verpleeghuisartsen en fysiotherapeuten. Speciaal ontwikkelde protocollen zorgen voor een gestroomlijnd proces van opname en ontslag. Voor een succesvol herstel wordt gewerkt met de nieuwste technieken en procedures. De operaties worden alleen uitgevoerd door gespecialiseerde traumachirurgen of traumaorthopeden.
In het ADRZ wordt gebruikgemaakt van een elektronisch zorgpad, waarbij de zorg zoveel mogelijk is gestandaardiseerd op basis van de meest recente landelijke protocollen. De kans op fouten wordt daardoor verkleind. Ilja Goetheer, Physician Assistant en Ilse Reins, Physician Assistant in opleiding, zijn op de GTU vast aanspreekpunt voor alle artsen en verpleegkundigen, maar ook voor de patiënt en de familieleden. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van patiënten met een heupfractuur is de screening op osteoporose ofwel botontkalking. De kans op osteoporose in deze groep patiënten is groot en screening hierop is belangrijk omdat adequate behandeling tot wel de helft van volgende botbreuken kan voorkomen. Uit landelijke data blijkt dat met name de oudere, kwetsbare patiënt niet gescreend wordt op osteoporose, terwijl juist deze groep veel baat heeft bij de behandeling van osteoporose. Gijs de Klerk, traumachirurg en oprichter van de GTU, promoveert in januari 2017 op het optimaliseren van de screening op osteoporose en weet als geen ander welke meerwaarde goede screening heeft.
Een toenemend aantal geriatrische traumapatiënten is aangewezen op zorg. Door de multidisciplinaire samenwerking, protocollering en automatisering neemt de kwaliteit van zorg in het ADRZ toe, daalt het aantal complicaties en neemt ook het sterftecijfer onder oudere patiënten af. Snelle doorstroming uit het ziekenhuis naar een vervolginstelling of, indien mogelijk, naar huis, is essentieel om complicaties te voorkomen en een snel herstel te bevorderen. Dit is precies waar de GTU voor bedoeld is: het verbeteren van de kwaliteit van de integrale behandeling bij de oudere heupfractuurpatiënt.

 

Fast Track programma

Wanneer u in aanmerking komt voor een gewrichtsvervangende operatie aan uw knie of heup kan deze behandeling  eventueel plaatsvinden in het zogenaamde Fast track programma. Fast track is het concept om de kwaliteit van de zorgverlening in de gewrichtsvervangende chirurgie te verbeteren. De orthopedisch chirurg beslist samen met u of u hiervoor in aanmerking komt. Dit betekent dat de patienten in principe na 3 dagen (2 nachten) al met ontslag gaan.

Voorafgaand aan de ingreep wordt u uitgenodigd voor het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst hierover. Deze vinden wekelijks plaats. U krijgt dan informatie over de voorbereiding, de operatie en de revalidatie daarna. Dit programma is alleen mogelijk op onze locatie Vlissingen.

 

ADRZ officieel 'klompvoetcentrum'

De Nederlandse Orthopeden Vereniging (NOV) heeft het ADRZ officieel benoemd tot klompvoetcentrum. Voor de toekenning van dit predicaat moet de klompvoetzorg voldoen aan strikte eisen. De vakgroep orthopedie en de gipsverbandmeesters van het ADRZ zijn trots dat ze deze zorg blijvend in Zeeland kunnen aanbieden.

Eén op de duizend kinderen wordt geboren met een klompvoet. De oorzaak is meestal onbekend. Soms presenteert de klompvoet zich samen met andere aangeboren afwijkingen, deze klompvoeten zijn meestal stugger en moeilijker te corrigeren. Een klompvoet is voor de baby niet pijnlijk. Bij onbehandelde klompvoeten ontstaan problemen pas als het kind begint te lopen. Sinds 2005 worden de klompvoetjes in het ADRZ behandeld volgens de Ponseti methode. Deze methode is minimaal invasief en voor meer dan 90% effectief mits ook de nabehandeling goed gevolgd wordt (therapietrouw braces).

De meeste voeten kunnen zo gecorrigeerd worden tot een functioneel normale voet met de voetzool naar beneden gericht. Wel blijven de kuitspieren vaak wat dunner en is de voet meestal kleiner dan de normale voet. In de praktijk geeft dit echter weinig tot geen beperkingen. De behandeling wordt zo snel mogelijk gestart, bij voorkeur al in de eerste week na de geboorte, omdat de weefsels dan het makkelijkst corrigeerbaar zijn.

 

Beschikbare aandachtsgebieden
  • kinderorthopedie
  • voet/enkel chirurgie
  • afwijkingen van de wervelkolom
  • sportorthopedie
  • arthroscopische chirurgie

 

Links

www.zeeuwseorthopeden.nl 

www.orthopedie.nl  

www.kinderorthopedie.nl

www.zorgvoorbeweging.nl  

www.nvvr.nl  
www.scoliose.nl

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.