website
header04
header02
header03

Huiskamerprogramma

Jaarlijks ondergaan landelijk ongeveer 40.000 mensen een heup- of knievervangende operatie. Dit vanwege chronische gewrichtsklachten door slijtage van het kraakbeen in het gewricht, ook wel artrose genoemd. Hiervoor ondergaan deze mensen een heup- of knievervangende operatie. Deze operatie heeft tot doel de pijnklachten te verminderen en de zelfredzaamheid van deze mensen te herstellen, zodat ze hun dagelijkse activiteiten en werkzaamheden weer kunnen hervatten. Hét concept om de kwaliteit van de zorgverlening in de gewrichtsvervangende chirurgie te verbeteren, is het Huiskamerprogramma (Joint Care®).

 

Groepsbenadering

In het huiskamerprogramma worden de patiënten vóór en tijdens de opname in het ziekenhuis als een groep benaderd. Doordat er meerdere van deze gewrichtsvervangende operaties op één dag van de week plaatsvinden, wordt een groep patiënten gevormd die gezamenlijk op de operatie kan worden voorbereid. Door continue, optimale voorlichting wordt ingespeeld op de situatie van de patiënt.


De aandoening, de behandeling ervan, de nazorg en verwachtingen daarover, krijgen steeds de aandacht van alle zorgverleners. De patiënt en zijn streven naar herstel, staan centraal.
De gewrichtsvervangende operatie wordt uitgevoerd volgens de nieuwste technieken, waardoor bijvoorbeeld de wond zo klein mogelijk wordt gehouden. Daags na de operatie zijn de patiënten alweer op de been. De groep verblijft overdag niet in bed maar in een huiskamer in comfortabele kleding, in speciale stoelen.

 

In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis worden per keer vier patiënten opgenomen om geopereerd en verder begeleid te worden volgens het concept van het huiskamerprogramma. In de toekomst kunnen er mogelijk meer patiënten via dit concept behandeld worden.

 

Herstel

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft een speciaal voor dit programma ingerichte huiskamer, waar deze patiënten daags na de operatie overdag oefenen en verblijven met hun coach.

De dynamiek die ontstaat in een groep mensen die dezelfde diagnose hebben en daar tegelijkertijd aan behandeld worden, draagt bij aan een voorspoedig herstel. De huiskamer doet denken aan de thuissituatie waar de patiënten binnen een week na de ingreep alweer naar terugkeren.

 

Eenmaal thuis

Een partner, familielid of een goede kennis treedt op als coach. Hij of zij wordt betrokken in de  voorlichting, de revalidatie van de patiënt en de vorderingen daarin. Doordat deze coach op de hoogte is van de mogelijkheden van de patiënt, kan de begeleiding tijdens de herstelperiode met vertrouwen worden voortgezet als de patiënt eenmaal thuis is.