website
header04
header02
header03

Pijngeneeskunde

Sinds enige jaren wordt er gewerkt met een nieuwe zenuwblokkadetechniek waarmee pijnblokkades kunnen worden uitgevoerd zonder de betreffende zenuw te beschadigen. Deze techniek heet 'pulsed radiofrequency'. Vroeger was het gebruikelijk om de betreffende zenuw door te snijden of helemaal of gedeeltelijk door te branden. Met deze nieuwe methode is de pijnbestrijding middels zenuwblokkades een stuk veiliger geworden. De pulsed radiofrequencytechniek kan onder andere toegepast worden bij:

  • rug- en nekpijn
  • pijn in arm of been
  • bepaalde vormen van hoofdpijn
  • carpale tunnel problemen (zie hieronder)

 

Carpale tunnel behandeling

Klachten van pijn en tintelingen in de hand (veroorzaakt door beknelling van de middelste zenuw in de pols) worden vaak door een plastisch chirurg geopereerd, de zogenaamde carpale tunnel operatie. De meeste patiënten kunnen nu worden geholpen met een eenvoudige poliklinische prikbehandeling. Voordeel is dat er niet geopereerd hoeft te worden en er dus geen sprake is van littekenvorming. Bij onvoldoende resultaat kan alsnog tot operatie worden overgegaan.

 

Neuroombehandeling

Specialiteit van de polikliniek Pijngeneeskunde is de neuroombehandeling. Een neuroom is een pijnlijk zenuwgezwel dat kan ontstaan na een ongeval of operatie waarbij een zenuw beschadigd is geraakt. Opereren, waarbij de zenuw wordt doorgesneden, geeft meestal maar een tijdelijk effect. De polikliniek Pijngeneeskunde van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft een behandeling ontwikkeld met een naaldelektrode. Hiermee wordt in enkele minuten tijd het neuroom geneutraliseerd zonder aanvullende schade aan de zenuw in kwestie te veroorzaken.

 

Kleine hernia's en tussenwervelschijf-behandelingen

Herniaoperaties hebben soms een zeer bescheiden lange termijn effect. Daarom zijn er alternatieve behandelingen bedacht. Het succes van de diverse alternatieve behandelingen is bescheiden (30-50%) maar ze zijn wel minder beschadigend. Sinds 2000 is er een behandeling, de zogenaamde 'disc nucleoplasty', bijgekomen. Het succespercentage van deze behandeling ligt aanmerkelijk hoger (60-80%). De ingreep is weinig belastend, heeft weinig risico's en kan poliklinisch worden uitgevoerd.

 

Ingezakte wervels

Patiënten met botontkalking (osteoporose) kunnen te maken krijgen met pijnlijke wervelinzakkingen. Door botcement in het betreffende wervellichaam in te spuiten kan de inzakking deels worden verholpen en de pijn verzacht. De inspuiting geschiedt met een speciale botnaald en vereist een nauwgezette toediening onder röntgengeleide. Het cement is na 15 minuten uitgehard. De behandeling wordt in dagbehandeling gedaan.

 

Naast bovengenoemde worden alle gebruikelijke pijnbehandelingen verricht waaronder ook de behandeling voor pijn in het gezicht, veroorzaakt door de aangezichtszenuw.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.