website
header04
header02
header03

Reumatologie

Reuma is niet één ziekte, het is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen die het bewegingsapparaat aantasten. Deze ziekten worden niet door een blessure of ongeval veroorzaakt. Een gebroken arm of verzwikte enkel is dus geen reuma. De reumatische aandoeningen verschillen veel van elkaar en daarmee ook de behandelmethoden.

Reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

  • ontstekingsreuma, waarbij de gewrichten langdurig zijn ontstoken,
  • artrose, beschadiging (slijtage) van het kraakbeen rond de botuiteinden,
  • weke delen reuma, waarbij de pijn niet in de gewrichten zelf maar in het gebied er om heen zit (de banden, kapsels, pezen, slijmbeurzen en spieren).

 

Verschijnselen

Algemene verschijnselen bij reumatische aandoeningen zijn aanhoudende pijn en stijfheid bij het in beweging komen en opstaan, pijn in spieren en gewrichten en zwellingen in een of meer gewrichten. Daarnaast komt ook vermoeidheid en een gebrek aan energie vaak voor. Sommige vormen van reuma zijn goed te behandelen of genezen vanzelf, zoals slijmbeursontsteking of peesontsteking. Een kleiner aantal aandoeningen geneest echter niet, maar is blijvend (chronisch). De symptomen kunnen worden bestreden maar de aandoening gaat niet over. De meest voorkomende vorm van reuma in Nederland is artrose.

 

Samenwerking ADRZ en Erasmus MC

De reumatologie in het ADRZ is een onderdeel van de reumatologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Een aantal artsen van het Erasmus MC is nu werkzaam op locaties van het Erasmus MC en het ADRZ. Het grote voordeel daarvan is dat kennis tussen beide ziekenhuizen wordt uitgewisseld, er eenduidige protocollen en richtlijnen zijn en er zijn korte lijnen bij (terug)verwijzing. Voor het ADRZ komt daar bij dat ruim gebruik kan worden gemaakt van de expertise van het Erasmus MC.

 

De reumaconsulent werkt met het digitale systeem Voorlichting op Maat (VOM). Dat systeem is toegespitst op de patiënt. Algemene folders bevatten vaak allerlei informatie die niet voor elke patiënt relevant is. Met VOM kan de voorlichting worden gedoseerd en eenvoudig worden uitgebreid of aangepast indien de behandeling wijzigt.

 

Reumatologen

In het ADRZ werkt een aantal ervaren reumatologen voor in totaal vijf dagen per week. Voor alle consulten kunnen afspraken worden gemaakt. Met de verzekeraars is overeengekomen dat de reumatologische zorg op de gebruikelijke wijze wordt vergoed. Op maandag is er ook spreekuur op de locatie Vlissingen.

Afspraken worden gemaakt via de afspraakcentrale.

Het telefoonnummer van de polikliniek reumatologie is: 0113 - 234915.

 

Mieke Hazes is reumatoloog en klinisch epidemioloog, hoogleraar en afdelingshoofd Reumatologie EMC en ADRZ. Mieke Hazes studeerde in Leiden. Zij werkte een jaar in Manchester als onderzoeker en promoveerde in 1990 op het onderwerp ‘de  pil en het ontstaan van reuma’. Tot 2000 was zij werkzaam als reumatoloog en hoofd polikliniek in de reuma revalidatiekliniek Solo Mio in Leiden. Sinds 2000 is zij hoogleraar en afdelingshoofd in Erasmus MC. Mieke Hazes was lid van de Gezondheidsraad en is sinds 2010 lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Haar aandachtsgebieden zijn herkenning en behandeling van vroege artritis en de relatie zwangerschap/hormonen en reumatische ziekten.

 

Jos van der Kaap studeerde in Groningen. Na bij thoraxchirurgie en interne geneeskunde te hebben gewerkt in Enschede en Rotterdam, volgde hij de opleiding tot reumatoloog in Erasmus MC in Rotterdam. Aandachtgebieden zijn echografie, artritis psoriatica en vroege artritis.

 

Philomine van Pelt studeerde geneeskunde in Rotterdam. Ze heeft de reumatologieopleiding in Amsterdam gevolgd, aan het VUMC, het Slotervaartziekenhuis en het Jan van Breemen Instituut (tegenwoordig Reade genoemd). Van 2002 tot 2008 werkte ze (parttime) als reumatoloog in Almere. Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in de kinderreumatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht, van 2003 t/m 2009. In deze tijd heeft ze ook het wetenschappelijk onderzoek opgezet naar de ontwikkelingsaspecten van kinderen en jongeren met jeugdreuma. Binnenkort hoopt ze op dit onderwerp te promoveren. Vanaf 2009 is ze werkzaam als kinderreumatoloog en als reumatoloog in het Erasmus MC Rotterdam. Naast de kinderreumatologie is ze gespecialiseerd in de echografie. Samen met de kinderartsen in het ADRZ wil ze hoogwaardige zorg bieden voor kinderen en jongeren met reumatische aandoeningen. Screening en zorg wordt in een combinatiespreekuur met de kinderarts aangeboden op locatie in Goes. Als er gespecialiseerde kinderreumatologische zorg nodig is, gebeurt dit in het Erasmus MC, op de jongerenpoli.

 

Sharam Sadrediny is afkomstig uit Iran. Daar is hij een aantal jaren werkzaam geweest als reumatoloog en Assistant Professor aan de medische Universiteit van Tabriz. Na zijn verhuizing naar Nederland heeft hij als arts bij de reumatologie van het Erasmus MC te Rotterdam gewerkt, waar hij eind 2016 met succes zijn Nederlandse registratie als reumatoloog heeft verkregen. Hij is sinds begin 2017 werkzaam in het ADRZ en zal 1 dag in Vlissingen en 3 dagen in Goes werken.

 

Simone Joziasse-Boogaard, reumaconsulent en osteoporoseverpleegkundige.

Joke Jobse-Rottier, reumaconsulent.

De reumaconsulent is een verpleegkundige gespecialiseerd op het gebied van reumatische aandoeningen. Zij kan bemiddelen op het gebied van aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen, de relatie met partner en familieleden, huisvesting, werk- en vrijetijdsbesteding en financiën. Zij helpt u bij het vinden van de juiste weg binnen de gezondheidszorg, maar biedt ook een luisterend oor voor alle problemen die de ziekte met zich meebrengt en zoekt samen met u naar een oplossing. De reumaconsulent houdt spreekuur volgens afspraak (als u bij één van onze reumatologen onder behandeling bent). Deze spreekuren vinden plaats op de polikliniek Reumatologie.

 

Links

www.reumafonds.nl

Reumatologie Erasmus MC

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.