website
header04
header02
header03

Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie

Het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) is gevestigd in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, locatie Goes (volg bestemmingsnummer 3, kelder). Het centrum is gespecialiseerd in het herkennen, onderzoeken en behandelen van chronische wonden en duikongevallen.

 

Wondbehandeling met hyperbare zuurstoftherapie

Chronische wonden kunnen door diverse oorzaken niet genezen. Wij beoordelen in ons centrum of dat mogelijk komt door een gebrek aan zuurstof rondom de wond. De arts hyperbare geneeskunde van het centrum beoordeelt of uw wond in aanmerking komt voor hyperbare zuurstoftherapie. Tijdens dit onderzoek wordt de grootte, de diepte en de aard van de wond beoordeeld. Met geavanceerde apparatuur (transcutane zuurstofmeting) maken wij een inschatting of u baat heeft bij deze vorm van therapie. De wondbehandeling is gebaseerd op een overmaat aan zuurstof onder overdruk in combinatie met speciale verbandtechnieken. Tevens geven wij uitgebreid advies over wondverzorging en over het voorkomen van achteruitgang of opnieuw ontstaan van wondproblemen.

 

Een behandeling met hyperbare zuurstof voorziet weefsels beter van zuurstof en bevordert de genezing van bestralingswonden, diabetische wonden en bepaalde infecties. Ook patiënten met chronische ontstekingen van blaas en darmen ten gevolge van bestraling behoren tot de doelgroep. Patiënten die zijn blootgesteld aan gassen zoals koolmonoxide, rookvergiftigingen kunnen uitstekend behandeld worden met hyperbare zuurstoftherapie. Bij een behandeling met hyperbare zuurstof ademt de patiënt 100% zuurstof in via een masker bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Dit gebeurt in een hyperbare behandelkamer, waar de luchtdruk kan worden verhoogd. Doordat de zuurstof onder druk wordt ingeademd, wordt 12 keer méér zuurstof dan de normale hoeveelheid in het lichaam opgenomen. De weefsels, waar te weinig zuurstof komt, worden hierdoor beter van zuurstof voorzien. Probleemwonden en bepaalde infecties genezen hierdoor beter en sneller. In bestraald weefsel wordt door de verhoogde zuurstofspanning in het lichaam de aanmaak van nieuwe haarvaatjes gestimuleerd.

 

Onderzoek en behandeling van duikers

Het diagnosticeren en behandelen van beroeps- en sportduikers is vanaf 22 maart 2012 op een 24/7 basis gewaarborgd door MCHZ in nauwe samenwerking met de SEH van het ADRZ conform het protocol duikongevallen Traumaregio Zuidwest Nederland. Dit protocol (via 112) borgt een ketenbrede en gestructureerde opvang en behandeling van de patiënt met een duikongeval van waterkant of decompressietank in de regio Zuidwest Nederland. Voor preventie en veiligheid worden ook duikerkeuringen, scheepvaartkeuringen en offshorekeuringen in het centrum verricht.

 

Certificering

Het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie (MCHZ) is op 15 augustus 2013 gecertificeerd volgens het ZKN keurmerk. Daarmee voldoet het centrum aan strikte criteria op het gebied van patiëntenzorg en bedrijfsvoering. Onderdeel van het ZKN keurmerk is het hebben van een goed functionerend Veiligheids Management Systeem (VMS). Volgens de auditor heeft de organisatie een actieve instelling ten aanzien van het veilig kunnen leveren van zorg en de benoemde kwaliteitsaspecten als gastvrijheid en juistheid van zorg. Met het keurmerk onderstreept MCHZ dat zij staat voor kwaliteit en patiëntveiligheid.

 

Wilt u weten of het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie iets voor u kan betekenen?

Lees verder op de website www.hyperbaarcentrum.nl  of neem contact op met hun secretariaat. Zij zijn telefonisch bereikbaar van 08.30-17.30 uur via telefoonnummer 0113-234290. U kunt ook per e-mail reageren: info@hyperbaarcentrum.nl 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.