website
header04
header02
header03

Checklist ziekenhuiskosten

Checklist ziekenhuiskosten

Zorg dat u onderstaande checklist kunt afvinken:

 

Vooraf
  1. Heeft het ziekenhuis een contract met uw zorgverzekeraar?

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maken afspraken (een contract) met elkaar over de kosten. Heeft het ziekenhuis waar u de behandeling wilt afnemen geen contract met uw zorgverzekeraar, dan gelden hogere tarieven. De zorgverzekeraar betaalt dan slechts een deel van de gemaakte kosten. De overige kosten komen voor uw rekening.

 

Er zijn ook zorgverzekeraars die selectief afspraken maken met het ziekenhuis, waarbij (bewust) bepaalde zorg niet wordt gecontracteerd. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen met welke ziekenhuizen (eventueel ook in het buitenland) en voor welke zorg zij een contract heeft.

 

  1. Bekijk goed wat vergoed wordt door de zorgverzekeraar

Kijk in uw polis voor de vergoeding van uw behandeling of overleg met de zorgverzekeraar. Kijk of informeer ook naar uw eigen risico. In 2017 is het verplicht (wettelijk) eigen risico € 385. Heeft u gekozen voor een vrijwillig hoger eigen risico, houd hier dan rekening mee.

 

Bij een behandeling in het ziekenhuis is de startdatum van de DBC bepalend voor welk jaar uw eigen risico wordt aangesproken. Kijk voor meer informatie hierover bij DBC systematiek. Op de website van de ZorgWijze vindt u ook uitleg over naheffing van het eigen risico, inclusief een handige infographic. U kunt contact opnemen met het ziekenhuis om te vragen wanneer uw behandeling is gestart.

 

Afspraak maken

  1. Heeft het ziekenhuis de verwijsbrief?

Een verwijsbrief is verplicht voor behandeling in het ziekenhuis. Zonder verwijzing kan de behandeling niet vergoed worden en komen de kosten van de behandeling voor uw rekening. Vraag uw huisarts of specialist om uw verwijsbrief en neem deze mee naar het ziekenhuis bij het

eerste bezoek. Vaak wordt de verwijsbrief direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Vraag bij het eerste bezoek aan het ziekenhuis na of de verwijsbrief goed is aangekomen.

 

Niet alle verwijzers worden geaccepteerd door alle verzekeraars, indien uw verwijzing niet van de huisarts afkomstig is, ga dan na bij uw zorgverzekeraar of deze verwijzer geaccepteerd wordt. Niet alle zorgverleners zijn namelijk aangewezen als geldige verwijzer naar de tweede lijn.

 

Eerste bezoek

  1. Legitimatiebewijs meenemen

De identificatieplicht in de zorg houdt in dat u zich als patiënt moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs als u  medische zorg ontvangt. Dit geldt voor iedereen, dus ook als u jonger bent dan 14 jaar! U kunt zich identificeren met een geldig paspoort, rijbewijs, een Nederlandse identiteitskaart of NL Vreemdelingendocument. Wie geen identiteitsbewijs kan laten zien, kan de kosten van de behandeling niet declareren bij een zorgverzekeraar. De arts of het ziekenhuis moet alle kosten van de medische behandeling dan direct op u verhalen.

 

Tijdens de behandeling

  1. Overleg

Overleg zo nodig tussentijds met de arts en de zorgverzekeraar over het verloop van het behandeltraject en informeer of dit gevolgen heeft voor de verdere vergoeding.

 

Na de behandeling

  1. De behandeling wordt vergoed door de polis

Bekijk of het bedrag van uw behandeling is vergoed. U heeft altijd een verplicht (wettelijk) eigen risico: Dit bedrag draagt u altijd zelf bij. Heeft u gekozen voor een vrijwillig hoger eigen risico, dan wordt uw nota van de zorgverzekeraar mogelijk hoger.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.