website
header04
header02
header03

DBC systematiek

DBC is een “DiagnoseBehandelCombinatie”. Dit is het traject van diagnose tot en met de (eventuele) behandeling. Uiteindelijk wordt dit DBC zorgproduct in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar of uzelf.

 

Vaste afspraken over stappen en prijs

Een DBC heeft een afgesproken aantal stappen van diagnose en behandeling. Op basis van wat gemiddeld nodig is voor een behandeling zijn de stappen en de prijs afgesproken. Het kan voorkomen dat u niet alle stappen doorloopt of nodig heeft. Het gehele bedrag wordt dan echter wel berekend aan de zorgverzekeraar. Ook kan het voorkomen dat u meerdere stappen nodig heeft. Ook dan wordt alleen het afgesproken bedrag in rekening gebracht.

 

Vaste afspraken over behandelperiode

Voor een DBC staat niet alleen een vast bedrag, maar ook een vaste periode voor de behandeling en de administratie ervan. Het kan daarom voorkomen dat de vergoeding door de  verzekeraar een tijd later wordt verwerkt en dat u over het effect op uw eigen risico veel later bericht krijgt.

 

Wanneer u voor een langere periode onder behandeling bent, is het mogelijk dat er meer dan één DBC zorgproduct in rekening wordt gebracht. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico per behandeljaar. Zo kan het voorkomen dat u in het eerste behandeljaar een bepaald bedrag aan eigen risico betaalt en het jaar daarop nog eens. Dit is van tevoren niet in te schatten.

 

Meer informatie

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.