Adrz breidt thuistoediening uit met extra medicijn

In februari startte Adrz met een pilot om een aantal patiënten onder andere chemo- en immunotherapie thuis te laten ontvangen. De pilot verloopt tot zover met succes en leidde daardoor tot een uitbreiding! Vanaf heden kunnen patiënten het medicijn dat botten versterkt, Zoledroninezuur (Zometa®), ook thuis toegediend krijgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Allevó, Zorgstroom en Scheldezoom Farmacie.

Gemiddeld komen ongeveer veertig patiënten in aanmerking voor de thuistoediening van dit medicijn. Allevó en Zorgstroom verzorgen de toediening. Scheldezoom Farmacie verzorgt het leveren van het medicijn en hulpmiddelen voor het toedienen. Zoledroninezuur vermindert de botafbraak en verlaagt het calcium in het bloed. Het wordt gegeven aan patiënten met een door een tumor uitgelokt hoog calciumgehalte. Ook ter preventie van botcomplicaties bij gevorderde, kwaadaardige tumoren met aantasting van het bot. De medicatie wordt afhankelijk van de situatie elke drie of zes maanden gegeven in de thuisomgeving.

Toekomst- én servicegericht

De thuistoediening biedt patiënten en hun mantelzorgers meer flexibiliteit én zorgt ervoor dat de zorg beschikbaar blijft binnen Zeeland. Adrz hoopt weer op succes en een uitbreiding, bijvoorbeeld in de vorm van verdere samenwerking met andere thuiszorginstanties of door nog meer medicatie thuis toe te dienen. Deze voorbeelden passen bij de strategie Samen Zeeland, waarin de wens staat zorg dicht bij de patiënt te leveren als dit kan.

Eerder succes

In februari startten Adrz en Allerzorg – Care for Cancer al met het thuis toedienen van chemo- en immunotherapie voor hematologie- en oncologiepatiënten. Elke maandag en donderdag gaan nu verpleegkundigen naar patiënten toe. Eerder, in mei 2020, startte Adrz ook met een prikpen voor 25 astmatische, jonge patiënten. Deze patiëntengroep is voorzien van een prikpen die zij zelf – na instructie – kunnen toedienen, waarmee astma-aanvallen voorkomen kunnen worden.