Diagnosebehandelcombinatie

Niet iedere handeling in het ziekenhuis, zoals een injectie of röntgenfoto, wordt apart afgerekend. Vaak doorloopt u een vast traject waaraan vaste kosten zijn verbonden. De term ‘diagnosebehandelcombinatie’ (DBC) staat voor het traject dat u voor uw aandoening heeft doorlopen, met de vaste prijs die daarbij hoort.

Vaste afspraken over stappen en prijs

Een diagnosebehandelcombinatie (DBC) bevat een afgesproken aantal stappen van diagnose tot behandeling. De kosten voor deze stappen zijn berekend op wat gemiddeld nodig is voor een behandeling. Uw zorgverzekeraar krijgt altijd dit volledig DBC-bedrag doorberekend. Dit geldt zowel wanneer u niet alle standaard stappen doorlopen heeft, als wanneer u meer behandeling nodig heeft dan gemiddeld.

Vaste afspraken over behandelperiode

Voor een DBC staat niet alleen een vast bedrag, maar ook een vaste periode. Het kan daarom voorkomen dat de vergoeding van uw verzekeraar een tijd later wordt verwerkt en dat u over het effect op uw eigen risico veel later bericht krijgt. Wanneer u voor een langere periode onder behandeling bent, is het mogelijk dat er meer dan één DBC zorgproduct in rekening wordt gebracht. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico per behandeljaar. Zo kan het voorkomen dat u in het eerste behandeljaar een bepaald bedrag aan eigen risico betaalt en het jaar daarop nog eens. Dit is van tevoren niet in te schatten.

Meer informatie

Meer informatie over de DBC-systematiek vindt u op de volgende websites:

Contact afdeling Facturatie

Heeft u na het lezen van alle informatie nog vragen? Kijk dan eerst bij onze pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord hier niet bij? Neem dan contact opnemen met de afdeling Facturatie via:

Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.