Adrz

Verpleegkundig specialisten Anne Hartung en Dennis de Keuning

Anne Hartung en Dennis de Keuning zijn beiden verpleegkundig specialist op de afdeling Cardiologie en de Eerste Hart Hulp van Adrz. Anne doet dit werk al een aantal jaar, Dennis zit in het eerste jaar van zijn opleiding. “Als verpleegkundig specialist kun je eigenlijk voor alle specialismen aan de slag”, vertelt Anne.

Zelfstandig patiënten zien

“Hoewel je onder supervisie van een specialist werkt, in ons geval de cardioloog, krijg je als verpleegkundig specialist veel verantwoordelijkheid”, zegt Anne. “Zo mogen we zelfstandig patiënten zien en lopen we visites op de verpleegafdelingen. We schrijven medicatie uit, vragen onderzoeken aan en beoordelen de resultaten van die onderzoeken. Ook doen we zelfstandig cardioversies. Hierbij behandelen we door middel van een schok de hartritmestoornis van een patiënt. Verder overleggen we met specialisten uit andere hartcentra over het overplaatsen van patiënten en hebben we een grote rol bij het maken, evalueren en bijsturen van het medisch beleid. Het is een enorm uitdagende functie.”

Pittige masteropleiding

Dennis vult aan: “Verpleegkundig specialist word je niet zomaar. Daar gaat een masteropleiding aan vooraf, waar je alleen voor in aanmerking komt als je flink wat ervaring hebt als verpleegkundige. Minimaal 2 jaar werkervaring is echt een vereiste.” Het is een pittige opleiding, zeker in combinatie met een fulltime baan. Gelukkig kan Dennis beide prima combineren. “Op de afdeling Cardiologie gebeurt heel veel. Ik kan de theorie daarom gelijk toepassen in de praktijk. Mijn ervaring als medium care-, intensive care-, coronary care unit- en ambulanceverpleegkundige speelt daarbij een belangrijke rol. Bijvoorbeeld als het gaat om het lezen van ECG’s – hartfilmpjes – en het herkennen van hartritmes. 2 belangrijke vaardigheden die zeker op de afdeling Cardiologie goed van pas komen.”

Specialisten vertrouwen op jouw kennis

Anne en Dennis kunnen hun werk grotendeels zelf indelen. Anne vertelt: “We zijn zelf verantwoordelijk voor de planning van onze werkzaamheden, dat is heel prettig. Wat ik verder erg leuk vind aan mijn werk is dat we regelmatig overleggen met andere zorginstellingen, onder andere over het overplaatsen van patiënten. We overleggen bijvoorbeeld met een professor van een universitair ziekenhuis. Samen bespreken we dan een casus en de specialist vertrouwt daarbij echt op onze kennis en kunde. We nemen de uiteindelijke besluiten onder supervisie van de specialist, maar zetten zo’n overplaatsingstraject wel zelf in gang nadat de diagnose is gesteld.”

Geen nachtdiensten meer

Ook Dennis is heel enthousiast over het werk. “Ik werk nu 4 dagdiensten van 9 uur en in de weekenden ben ik vrij. Wat ook leuk is, is dat je door het hele ziekenhuis werkt en niet gebonden bent aan 1 afdeling. Ik heb ook steeds minder het idee dat ik in opleiding ben en krijg van collega’s echt het vertrouwen als het gaat om het zelfstandig uitvoeren van handelingen. Daarnaast zijn er ook tal van andere zaken die het werk zo leuk maken. We bezoeken jaarlijks een aantal landelijke of internationale congressen, blijven op de hoogte van wetenschappelijke publicaties in het vakgebied en moeten onderzoeken interpreteren en betrekken op individueel patiëntniveau. En had ik al gezegd dat je geen nachtdiensten meer hoeft te draaien?”