Adrz

Toestemming uitwisseling medische gegevens

In Adrz houden zorgverleners uw gegevens bij in het patiëntendossier. In dit dossier staat belangrijke informatie. Voor uw privacy beschermen wij deze gegevens. We delen ze dus niet zomaar met andere ziekenhuizen of zorginstellingen. Daar moet u toestemming voor geven.

 

Waarom toestemming geven?

Soms komt u buiten het ziekenhuis ook bij een andere zorgverlener. Bijvoorbeeld bij de waarnemend huisarts of bij een andere apotheek. Dan is het belangrijk dat deze zorgverlener uw medische gegevens kan bekijken. Want met de juiste informatie over u kan hij u de juiste zorg geven: snel, goed en veilig. Ook ’s avonds en in het weekend.

Welke gegevens worden gedeeld?

Met uw toestemming kan Adrz verschillende relevante gegevens delen met andere zorgverleners. Het gaat om de volgende gegevens:

  • Algemene gegevens zoals uw naam, geslacht, leeftijd, adres en BSN.
  • Algemene gegevens over uw gezondheid zoals uw lengte, gewicht, hoeveel alcohol u drinkt, of u rookt en uw bloeddruk.
  • Uw medische problemen en aandoeningen.
  • Allergie, diagnose, uw eerdere behandelingen.
  • Een overzicht van medicijnen die u gebruikt, die bij Adrz bekend zijn.
  • Uitslagen en verslagen van onderzoeken die bij Adrz zijn uitgevoerd. Denk aan röntgenfoto’s, bloedwaarden en andere testuitslagen.
  • Eventueel geplande afspraken voor polikliniek, operaties en opnames.
  • Brieven en notities van zorgverleners waarin medische informatie over u is vastgesteld.

Hoe lang is mijn toestemming geldig?

Uw toestemming blijft altijd geldig. Dit betekent dat ook zorgverleners die u in de toekomst behandelen uw gegevens kunnen bekijken. U kunt uw toestemming altijd veranderen.

Met wie worden uw gegevens gedeeld?

Alleen zorgverleners die u behandelen kunnen inzage krijgen in uw medisch dossier, en alleen als dit nodig is voor uw behandeling. Als u toestemming geeft krijgen ook huisartsen, apothekers en medisch specialisten toegang tot uw medische gegevens.

Hoe worden mijn medische gegevens gedeeld?

Adrz maakt gebruik van meerdere goed beveiligde uitwisselingssystemen. Deze zijn alleen toegankelijk voor zorgverleners die aan strenge aansluiteisen voldoen. Zorgverleners mogen alleen met uw toestemming gegevens beschikbaar stellen via deze systemen. Een voorbeeld van een uitwisselingssysteem is het Landelijk SchakelPunt (LSP), wat gebruikt wordt voor het uitwisselen van medicatie- en allergiegegevens.

Hoe geef ik toestemming?

U kunt op twee manieren toestemming geven:

  1. U kunt mondeling toestemming geven in een gesprek met uw zorgverlener. De zorgverlener legt de toestemming vast in uw dossier en u krijgt hiervan een bevestigingsmail. De aanpassing kunt u bekijken in Mijn Adrz bij: Mijn Gegevens > Privacy > Toestemmingen. Ook kunt u hier de vastgelegde toestemmingen wijzigen.
  2. U kunt toestemming ook digitaal vastleggen of wijzigen via Mijn Adrz. Uw toestemming wordt dan vastgelegd in uw elektronische patiëntendossier. Zodra u bent ingelogd op Mijn Adrz gaat u in het menu naar ‘Mijn Gegevens’ en vervolgens kiest u voor: ‘Toestemmingen’. Op deze pagina kunt u uw toestemmingen verlenen of intrekken.

Eenmaal toestemming geven is voldoende. Toestemming geven is overigens niet verplicht. Dat bepaalt u helemaal zelf. Geeft u niks aan? Dan delen we uw gegevens niet.

Toestemming bij kinderen

  • Kinderen jonger dan 12 jaar hebben toestemming nodig van een ouder of voogd. De ouder of voogd van het kind geeft toestemming.
  • Kinderen van 12 tot en met 15 jaar mogen zelf toestemming geven samen met een ouder of voogd.
  • Kinderen van 16 jaar of ouder mogen zelf toestemming geven.

Handelsonbekwaam

Indien de patiënt niet bekwaam is om zelfstandig toestemming te geven, dan kunt u als betrokkene de toestemming regelen Als u de inloggegevens heeft van de patiënt kunt u dit via mijn Adrz doen, maar u kunt dit ook bij de receptie regelen.

Toestemming intrekken

U kunt toestemming altijd intrekken. Vanaf dat moment kunnen zorgverleners buiten Adrz uw medische gegevens niet (meer) inzien. Wilt u uw toestemming wijzigen of intrekken? Meld u dan bij de receptie van Adrz (neem uw legitimatiebewijs mee of wijzig uw toestemming via Mijn Adrz.