Beeldbellen met uw behandelaar

Om te voorkomen dat u onnodig vaak naar het ziekenhuis moet komen voor een (herhaal)afspraak op de polikliniek, maken onze artsen steeds vaker afspraken via beeldbellen. Uw arts kan dit aan u voorstellen of misschien bent u zelf geïnteresseerd in een afspraak op afstand. Bespreek dit dan met uw arts.

Een groot voordeel van beeldbellen in de zorg is het gebruiksgemak. U kunt vanaf de eigen computer, tablet of smartphone deelnemen vanuit de eigen huiskamer of andere ruimte. U hoeft voor deze afspraak dus niet naar Adrz te komen, maar kunt gewoon thuis uw behandelend arts spreken via uw computer, tablet of smartphone. Adrz maakt hiervoor gebruik van de applicatie FaceTalk: een ‘online spreekkamer’ waar behandelaars veilig kunnen beeldbellen met u, uw naasten en andere zorgverleners.

FaceTalk

Met FaceTalk organiseert uw behandelend arts eenvoudig een beeldbel afspraak met u en uw naasten. U ontvangt een e-mail uitnodiging. Hierin staat de afspraak, de behandelaar en de tijd beschreven. U hoeft alleen op de link te klikken om in de digitale wachtkamer te komen. Tijdens beeldbellen kan extra informatie, zoals uw dossier, uitslagen of medische beelden, met een beveiligde verbinding gedeeld worden. Niets van deze gegevens wordt opgeslagen. Deze zijn alleen op het moment zelf te bekijken.

Voordelen van beeldbellen

  • U hoeft geen (lange) afstanden af te leggen voor een relatief korte afspraak.
  • Er zijn geen apps meer nodig; gesprekken verlopen via de browser
  • Ook bij minder goede verbinding nog uitstekend beeld en geluid
  • De communicatie tussen u en uw arts verloopt ten opzichte van een telefonisch consult beter. De informatie komt beter over omdat non-verbale communicatie zichtbaar is.
  • De applicatie (FaceTalk) is zeer gebruiksvriendelijk.
  • Het is mogelijk om familie of mantelzorger aan te laten sluiten tijdens het gesprek. Ook als diegene niet in de buurt woont. Hij of zij kan op afstand inloggen en zo deelnemen aan het gesprek.

Hoe werkt beeldbellen?

Op de dag van uw afspraak komt u via de link in uw e-mail in de digitale spreekkamer. De internet browser (zoals Edge, Firefox, Chrome of Safari) vraagt uw tablet of computer toestemming te geven voor het gebruik van de camera en microfoon. Geef hiervoor toestemming.

Wij vragen u om 5 minuten vóór uw afspraak in te loggen en te wachten in de digitale wachtkamer. Als de arts beschikbaar is start het gesprek vanzelf. Heeft u of één van uw naasten een meekijkcode ontvangen? Ga dan naar www.viacode.nl en vul daar de meekijkcode in. Op deze manier krijgt u toegang tot de beeldbel afspraak. Na afloop van het gesprek kunt u uw scherm sluiten.

Tips tijdens beeldbellen

  • Test vooraf de verbinding, het geluid en de camera.
  • Wees u ervan bewust dat het om een echt consult gaat. Zorg er daarom voor dat u rustig kunt praten en in een afgesloten ruimte zit. Zo waarborgt u uw privacy en ondervindt u geen hinder van achtergrondgeluiden.
  • Zorg dat het geluid en uw microfoon aan staan, zodat u elkaar goed kunt verstaan. Rustig spreken draagt ook bij aan een betere geluidskwaliteit. Evenals het gebruik van een koptelefoon of headset.
  • Zet uw eigen vragen op papier, zodat u niets vergeet.
  • Vraag uw zorgverlener iets opnieuw uit te leggen als u iets niet goed verstaat.

Handleiding

Heeft u binnenkort een beeldbel afspraak met uw arts? In deze handleiding leest u alles wat u moet weten over uw afspraak en de functionaliteiten van FaceTalk.

Veiligheid

Het is belangrijk dat uw beeldbel afspraak net zo veilig en vertrouwelijk is als een ‘echte’ af­spraak in het ziekenhuis. De afspraak wordt via FaceTalk tot stand gebracht in de beveiligde omgeving van Adrz. FaceTalk is volledig beveiligd volgens de ISO27001 normering. De eventueel getoonde gegevens, zoals uw patiëntendossier, uitslagen of medische beelden, worden niet opgeslagen. Ze zijn alleen op het moment zelf te bekijken.

Ziekenhuischeck is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Het geeft patiënten op een eenduidige wijze inzicht in de kwaliteit van zorg per ziekenhuis. Op de website vindt u informatie over kwaliteit en behandelresultaten.