“Het grootste voordeel van beeldbellen met mijn internist dokter Kuipers is voor mij dat ik niet in de wachtkamer van het ziekenhuis hoef te wachten, maar gewoon in mijn eigen woonkamer,” vertelt patiënt Wim Geelgoed. “Dat is een stuk relaxter. Bovendien is de kans op een besmetting veel kleiner. Zéker tijdens de coronapandemie was dat een belangrijke overweging.”

Met een smartphone of tablet bellen met elkaar, zodat je elkaar ook live op beeld ziet, dat is beeldbellen. Wim Geelhoed belt op deze manier regelmatig met internist-hematoloog Saskia Kuipers. Hoewel hij eerst zijn twijfels had bij deze nieuwe vorm van contact, is hij nu enthousiast. Volgens Saskia geldt dat voor meer patiënten. “Veel van hen willen niet anders meer.”

Geen onnodige reiskilometers meer

Saskia benadrukt dat niet alle afspraken zich lenen voor een beeldbel-afspraak. “In mijn geval kies ik ervoor als ik de uitslagen van een bloedonderzoek wil doorgeven of wil weten  hoe het met een patiënt gaat. Vanzelfsprekend zal ik nooit op deze manier een slechtnieuwsgesprek voeren.” Beeldbellen heeft volop voordelen, vindt Saskia. “Vergeleken met een telefonisch consult heb je met beeldbellen het voordeel dat je iemands gezichtsuitdrukking ziet. Daarvan valt soms veel af te lezen. Prettig vind ik ook dat patiënten geen onnodige reiskilometers hoeven te maken. Dat scheelt hen tijd en geld en is ook met het oog op het milieu een betere keuze.”

Vrouw of kinderen luisteren mee

Wim beaamt dat beeldbellen tijd en geld scheelt, al gaat hij zelf meestal op de fi ets als hij een persoonlijke afspraak heeft. Dat vindt hij nog steeds prettig. Om die reden maakt hij zo’n persoonlijke afspraak om de twee beeldbel-afspraken. Wat wel fijn is, is dat beeldbellen overal kan en dat zijn vrouw gemakkelijk bij de gesprekken kan aanhaken. “Zeker toen mijn situatie nog erg onzeker was, was dat prettig.” Dat signaleert ook Saskia. “Het gebeurt regelmatig dat kinderen die wat verder weg wonen, op deze manier aansluiten bij het gesprek.” Wim en Saskia zijn het er samen over eens dat beeldbellen eenvoudig werkt en veel vrijheid en gemak biedt.