Adrz opent medisch specialistisch zorgpunt bij Borrendamme in Zierikzee

Adrz heeft de handen op elkaar gekregen voor een medisch specialistisch zorgpunt op de locatie Borrendamme in Zierikzee. In samenwerking met de gemeente en huisartsen blijft Adrz poliklinische spreekuren organiseren voor inwoners van Schouwen-Duiveland. Inwoners kunnen terecht voor interne geneeskunde, hematologie, oncologie, nefrologie, maag-, darm- en leverziekten, neurologie en cardiologie. Ook kunnen inwoners nog steeds bloed komen prikken in de Victoria Kliniek, waar Diagnovum de prikpost van Adrz (Accureon) overneemt.

Achter de schermen is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de realisatie van het medisch specialistisch zorgpunt. Het komt er speciaal voor de inwoners uit Schouwen-Duiveland. Anders dan in de Victoriakliniek, worden dus geen patiënten meer gepland die niet van het eiland komen. Annemieke Bruins, voorzitter van de Cliëntenraad van Adrz is blij met deze ontwikkeling: “Ik ben blij dat Adrz samen met de huisartsen en de gemeente het voor elkaar gekregen heeft dit medisch specialistisch zorgpunt vorm te geven. Op deze manier zien we dat samenwerking loont voor de inwoners van Schouwen-Duiveland!”.

Trots op de samenwerking

Over het medisch specialistisch zorgpunt in Borrendamme is goed nagedacht. John Taks, sinds 1 juni 2024 voorzitter van de raad van bestuur bij Adrz: “We zijn erg blij dat we voor de inwoners van Schouwen-Duiveland deze poliklinische spreekuren aan kunnen bieden in Borrendamme. Voorlopig hebben we de ruimte voor de komende twee jaar gehuurd. De medisch specialisten gaan na de zomervakantie met veel enthousiasme aan de slag. Toch zal het wel even wennen zijn. In Borrendamme ontvangt de medisch specialist de patiënt volledig zelfstandig. Er is geen ondersteunend personeel aanwezig en ze maken gebruik van standaard medisch instrumentarium. Dat is de realiteit. Een belangrijke reden voor Adrz om op een andere manier zorg aan te bieden op Schouwen-Duiveland is immers het personeelstekort. Ik ben enorm trots dat we op deze manier toch nog aanwezig kunnen blijven op Schouwen-Duiveland.”.

In september naar Borrendamme

Adrz ontvangt vanaf september patiënten voor poliklinische spreekuren in Borrendamme. “Per 1 september kunnen patiënten voor deze spreekuren niet meer in de Victoriakliniek terecht. Bloedprikken blijft na 1 september 2024 gewoon mogelijk in de Victoria kliniek. Diagnovum neemt deze prikpost over. Voor onze cardiologische patiënten gaat STAR SHL, ook in Borrendamme gevestigd, de ECG’s voor ons verzorgen. Met een externe partij zijn we in gesprek geweest over de overname van onze röntgenapparatuur en de dienstverlening die hierbij hoort. Dit blijkt niet haalbaar. De zorg die we vanaf september 2024 op Schouwen-Duiveland wel kunnen leveren, is wat mij betreft een mooi voorbeeld van hoe we met elkaar kunnen samenwerken als de situatie hierom vraagt. Zo slaan we de handen ineen voor de inwoners van Schouwen-Duiveland,” aldus John Taks.

Huisartsen en gemeente belangrijke partij bij realisatie

Het medisch specialistisch steunpunt is tot stand gekomen door een samenwerking met huisartsen en met steun van de gemeente. Naar aanleiding van het vertrek van Adrz uit de Victoria kliniek, was het de gemeente die het ziekenhuis opriep nog een laatste poging tot samenwerking te doen. In maart vonden de eerste overleggen plaats met vertegenwoordigers van Adrz, de gemeente en de huisartsen connectie. De betrokken huisartsen zeggen blij te zijn, dat we met elkaar het patiëntenbelang voorop hebben kunnen zetten, om zo de zorg dichtbij te kunnen houden.

Adrz brengt patiënten op de hoogte

De komende weken worden de systemen van Adrz in gereedheid gebracht en wordt alles voor de verhuizing grondig voorbereid. Wanneer een patiënt door Adrz in Borrendamme wordt verwacht, brengt Adrz de patiënt zelf op de hoogte. Gezien de korte doorlooptijd, kan het zijn dat Adrz nog extra contact opneemt met patiënten over de afspraak in Borrendamme.