Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Adrz vroegtijdig richting doelstelling Nationaal Preventieakkoord

Adrz heeft, net als 19 andere zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen in Nederland, het voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers veranderd. Zo hoort Adrz bij de groep ziekenhuizen die meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks willen aanbieden. De Richtlijn Eetomgevingen en de Richtlijnen Goede Voeding zijn de uitgangspunten voor een gezonder en duurzamer aanbod.

Adrz Gezonde Voeding Artikel

Op 22 juni 2021 ondertekende Adrz een intentieverklaring van ‘Goede Zorg Proef Je’ om in de zomer van 2022 een gezonder voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Sindsdien is het voedingsaanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt van minder dan de helft naar boven de 70% gegaan. Zo is bruin- en volkorenbrood de standaard geworden voor belegde broodjes, zijn patiënten-maaltijdservices vernieuwd en is de basis gezonder gemaakt. Het aanbod van vegetarische gerechten is vergroot en er is meer aandacht voor (eiwitrijke)tussendoortjes. De voorhoedeziekenhuizen, waar Adrz er één van is, hebben intensieve afstemming, delen kennis en ervaring en dragen bij aan de ontwikkeling van tools.

Ziekenhuizen hebben een voorbeeldrol in het aanbieden van gezonde voeding. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Het afgelopen jaar groeide het netwerk
van ‘Goede Zorg Proef Je’ met nog eens 25 ziekenhuizen. Daarmee is Adrz onderdeel van 45 ‘Goede Zorg Proef Je’ ziekenhuizen die aan de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord werken, waarin staat dat ziekenhuizen en zorginstellingen in 2030 een gezond voedingsaanbod hebben.

Gezonde voeding in het Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in ziekenhuizen is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Het NPA is in 2018 opgesteld vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met 70 partijen, waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlands Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De Alliantie Voeding in de Zorg heeft het programma Goede Zorg Proef Je opgezet waar nu perifere en academische ziekenhuizen, opleidingsziekenhuizen, GGZ- en (geriatrische) revalidatie-instellingen uit heel Nederland onderdeel van zijn. Zij werken actief samen om de in het Preventieakkoord gestelde doel zo snel mogelijk te behalen.