Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen en kan ernstige gevolgen hebben. Een valpartij kan zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot angst voor vallen, met als gevolg steeds minder lopen, verlies van zelfstandigheid en eenzaamheid. Een valpartij kan ook leiden tot lichamelijke schade, zoals blauwe plekken, kneuzingen of botbreuken.

Oorzaken van het vallen

Een val wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende onderdelen zoals verminderde spierkracht, slechter zien, gebruik van verschillende medicijnen en door uw woonsituatie, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.

Wat kunt u zelf doen om vallen te voorkomen?

De kans op herhaling van een val is op oudere leeftijd groot. U kunt de kans op herhaling verkleinen, door uw huis veiliger te maken met de volgende tips.

  • Zorg overal voor goede verlichting, ook op de trap. Koop eventueel een bewegingssensor.
  • Let op vlekken op de muur of het behang. Daar zoekt u waarschijnlijk vaak steun. Eventueel kunt u daar een handgreep plaatsen.
  • Opstaan uit een hoge stoel, bank of bed, gaat gemakkelijker dan uit een zachte, lage zitting of matras.
  • Zet dingen die u vaak nodig hebt, op grijphoogte.
  • Leg geen spullen op de trap of in de looproute. Denk ook aan snoeren, die in de weg kunnen liggen.
  • Zorg voor voldoende beweegruimte in en om het huis.
  • Verwijder losse, uitstekende tegels en hoge drempels

Valpolikliniek

De valpolikliniek is voor mensen van 65 jaar en ouder die zijn gevallen zonder duidelijke oorzaak of aanleiding. Ook mensen die een hoog valrisico hebben waarbij oorzaak en behandeling niet duidelijk is, kunnen hier terecht. Uw huisarts of specialist kan u hiervoor verwijzen. Meer informatie over de valpolikliniek.

Voorkomen van vallen in het ziekenhuis

Een opname in het ziekenhuis verhoogt de kans op vallen. We weten dat 2 tot 15% van de patiënten minimaal één keer valt tijdens de opname. Bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen, de onbekende omgeving waarin u zich bevindt, het ziek zijn of een operatie. Deze omstandigheden verminderen uw weerstand en beweeglijkheid waardoor de kans op vallen toeneemt. In deze folder leest u meer over de adviezen over het voorkomen van vallen in het ziekenhuis.