Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Neurochirurgie behandelt aandoeningen aan het zenuwstelsel en omliggende structuren door middel van een operatie.

Het centrale zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg, maar ook hun benige omhulsels, omdat deze omhulsels (respectievelijk de schedel en de wervels), heel dicht om het zenuwstelsel liggen waardoor bij aandoeningen van schedel of wervels al spoedig de hersenen of het ruggenmerg betrokken zijn. Verder omvat de neurochirurgie het terrein van het perifere zenuwstelsel, dat zijn bijvoorbeeld de zenuwen die naar de ledematen verlopen.

De neurochirurg behandelt de aandoeningen van het zenuwstelsel die voor chirurgisch ingrijpen toegankelijk zijn. Dit zijn over het algemeen geen ziekten die het zenuwstelsel op meerdere plaatsen treffen, maar aandoeningen die plaatselijk zijn en daardoor chirurgisch verholpen kunnen worden, zoals een tumor of een vaatafwijking op een bepaalde plaats die verwijderd kan worden, een zenuw die op een bepaalde plaats wordt bekneld of is doorgesneden en gehecht kan worden. De laatste jaren is ook beïnvloeding van de functie van het zenuwstelsel door b.v. elektrische stimulatie van bepaalde gebieden in hersenen, ruggenmerg of zenuwen (de z.g. functionele neurochirurgie) tot het vakgebied gaan behoren.

Bij Adrz worden vooral de niet-complexe wervelkolomoperaties en perifere zenuwoperaties verricht. Dit omvat onder andere de lage rughernia, de wervelkanaalstenose of -vernauwing, het carpaal tunnel syndroom en de ulnaropathie (beknelling van de elleboogszenuw).

Onze zorgverleners