Pijngeneeskunde richt zich op het onderzoeken en behandelen van patiënten met acute en chronische pijn.

Sinds enige jaren wordt er gewerkt met een nieuwe zenuwblokkadetechniek waarmee pijnblokkades kunnen worden uitgevoerd zonder de betreffende zenuw te beschadigen. Deze techniek heet ‘pulsed radiofrequency’. Vroeger was het gebruikelijk om de betreffende zenuw door te snijden of helemaal of gedeeltelijk door te branden. Met deze nieuwe methode is de pijnbestrijding middels zenuwblokkades een stuk veiliger geworden.

De pulsed radiofrequencytechniek kan onder andere toegepast worden bij:

  • rug- en nekpijn
  • pijn in arm of been
  • bepaalde vormen van hoofdpijn
  • carpale tunnel problemen (zie hieronder)

Neuroombehandeling

(behandeling)Specialiteit van de polikliniek Pijngeneeskunde is de neuroombehandeling. Een neuroom is een pijnlijk zenuwgezwel dat kan ontstaan na een ongeval of operatie waarbij een zenuw beschadigd is geraakt. Opereren, waarbij de zenuw wordt doorgesneden, geeft meestal maar een tijdelijk effect. De polikliniek Pijngeneeskunde van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft een behandeling ontwikkeld met een naaldelektrode. Hiermee wordt in enkele minuten tijd het neuroom geneutraliseerd zonder aanvullende schade aan de zenuw in kwestie te veroorzaken.

Kleine hernia’s en tussenwervelschijf

Herniaoperaties hebben soms een zeer bescheiden lange termijn effect. Daarom zijn er alternatieve behandelingen bedacht. Het succes van de diverse alternatieve behandelingen is bescheiden (30-50%) maar ze zijn wel minder beschadigend. Sinds 2000 is er een behandeling, de zogenaamde ‘disc nucleoplasty’, bijgekomen. Het succespercentage van deze behandeling ligt aanmerkelijk hoger (60-80%). De ingreep is weinig belastend, heeft weinig risico’s en kan poliklinisch worden uitgevoerd.

Ingezakte wervels

Patiënten met botontkalking (osteoporose) kunnen te maken krijgen met pijnlijke wervelinzakkingen. Door botcement in het betreffende wervellichaam in te spuiten kan de inzakking deels worden verholpen en de pijn verzacht. De inspuiting geschiedt met een speciale botnaald en vereist een nauwgezette toediening onder röntgengeleide. Het cement is na 15 minuten uitgehard. De behandeling wordt in dagbehandeling gedaan.

Naast bovengenoemde worden alle gebruikelijke pijnbehandelingen verricht waaronder ook de behandeling voor pijn in het gezicht, veroorzaakt door de aangezichtszenuw.

Wachttijd Pijngeneeskunde: Goes 29, Vlissingen 63, Zierikzee 22

Dit is het aantal dagen dat u moet wachten vanaf het moment dat u de afspraak maakt tot het moment dat u terecht kunt bij de betreffende polikliniek.