Nieuwe apparatuur en verbouwing Klinisch Chemisch Laboratorium afgerond

Vol trots kunnen we melden dat de verbouwing in het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) is afgerond. De nieuwe apparatuur van de firma Roche is inmiddels een aantal maanden in gebruik en we hebben er veel profijt van. Recent zijn de laatste wijzigingen doorgevoerd. Hieronder nog wat interessante informatie over de verbouwing.

 

Wat is er veranderd?

De oude chemie-analyzers, de Vista Dimensions van Siemens, ingezet voor de bepalingen van onder andere lever- en nierfuncties, hartmerkers, schildklierhormonen e.d. zijn na ruim tien jaar dienst vervangen door de Cobas Pro’s van de firma Roche. De vorige robotstraat van Siemens is vervangen door de PAM van de firma Roche.

Wat zijn de opvallendste verschillen ten opzichte van het oude lab?

Bijna de complete vloer is vernieuwd. Het achterste stukje van het KCL wordt in het eerste kwartaal van 2024 nog aangepakt (de zgn. 3e fase). De verlichting van het KCL is vervangen door LED-verlichting. En we hebben natuurlijk allemaal nieuwe apparatuur (zie boven). Ook is er nu een loket voor de ontvangst van materialen aangebracht.

Wat is voor het personeel de leukste/beste verandering in het nieuwe lab?

Het nieuwe loket. Dit is voor het andere ziekenhuispersoneel prettig, dat ze weten waar ze terecht kunnen. We werken heel prettig met de nieuwe apparatuur en een mooie bijkomstigheid: er is hierdoor minder geluidsoverlast.

Wist je dat?

We nu een aantal bepalingen (hormonen en tumormarkers) die we voorheen naar een extern laboratorium stuurden, zelf bepalen op onze nieuwe apparatuur? Hierdoor is de uitslag sneller voor de aanvrager beschikbaar.

In deze video is kort te zien wat er allemaal is veranderd.

Projectteam Klinisch Chemisch Laboratorium