Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Oogartsen Adrz opereren twee ogen tegelijk aan staar

Sinds vorige maand voeren oogartsen in Adrz staaroperaties uit aan twee ogen tegelijk. Onderzoek heeft onlangs aangetoond dat dit net zo veilig is als twee afzonderlijke operaties. Een dubbele staaroperatie biedt veel voordelen voor de patiënt en verhoogt de efficiëntie van de zorg. Oogarts Henri Jongman over deze operaties: “Ik ben verheugd dat we deze nieuwe benadering hebben ingevoerd om zo bij te dragen aan een betere zorgervaring van onze patiënten.”

Dubbele staaroperaties, ook bekend als bilaterale staaroperaties, houden in dat beide ogen van een patiënt achterelkaar op dezelfde dag worden behandeld. Deze nieuwe benadering biedt verschillende voordelen ten opzichte van afzonderlijke operaties, ongeveer drie weken na elkaar. Voor patiënten betekent dit minder vaak naar het ziekenhuis, minder beperkingen tussen de operaties in, minder lang druppelen, minder controles en een sneller herstel. Daarnaast is dit proces effectief omdat er minder onderzoeken, thuiszorg en ziekenhuisbezoeken nodig zijn.

Hoe gaat de operatie in z’n werk?

De oogarts voert twee aparte operaties na elkaar uit in één sessie alsof het twee verschillende patiënten zijn. Na de eerste operatie worden nieuwe instrumenten gebruikt en wordt de patiënt weer ingepakt met nieuw afdekmateriaal. Allemaal volgens de richtlijnen. De kans op een infectie is op deze manier minimaal. Uit onderzoek blijkt dat een operatie aan twee ogen tegelijk op deze manier even veilig is als twee operaties op verschillende dagen. Nadat het tweede oog is geopereerd, mag de patiënt naar huis met doorzichtige beschermkapjes waar de patiënt doorheen kan kijken.

Niet iedereen in aanmerking

Niet elke patiënt komt voor een bilaterale staaroperatie in aanmerking. De oogarts en de patiënt bepalen samen of de twee operaties in één sessie worden uitgevoerd. De patiënt moet dit als eerste zelf willen. Patiënten met andere oogaandoeningen of met afwijkende metingen komen niet in aanmerking voor deze dubbele operatie.

 

———————————————————————————————————————————–

Einde persbericht