Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Problemen levering medische isotopen zorgt voor uitstellen onderzoeken

Net als alle andere ziekenhuizen in Nederland en België met een afdeling Nucleaire Geneeskunde, kampt Adrz sinds begin november met een tekort aan medische isotopen. Dit betekent dat we op dit moment niet alle onderzoeken kunnen uitvoeren die op onze afdeling Nucleaire Geneeskunde plaats vinden. We hebben de patiënten waarbij hierdoor een onderzoek niet plaats kan vinden, telefonisch van op de hoogte gesteld. Naar verwachting hebben we vanaf woensdag 30 november deze isotopen weer op voorraad en we kunnen onze onderzoeken weer opstarten.

Landelijk probleem

Ieder Nederlands (en Belgisch) ziekenhuis heeft te maken met dit tekort. De reden hiervoor is een defect in de Belgische kernreactor BR2 dat samenvalt met gepland onderhoud in de Nederlandse hogefluxreactor (HFR) in Petten. Wereldwijd zijn vier reactoren die de benodigde medische isotopen produceren, waarvan er twee in Nederland en België zijn. Uitval en onderhoud is dus direct van invloed op de onderzoeken die we op onze afdeling Nucleaire Geneeskunde uitvoeren.

Minder afhankelijk

Als Adrz werken we momenteel aan het verhuizen van verschillende onderzoeken naar de PET-CT scan (Deze scan is niet afhankelijk van deze medische isotopen maar gebruikt medische isotopen die niet gemaakt hoeven te worden in een kernreactor). Dat is een ingewikkeld traject, dat zorgvuldig moet worden ingezet. Zeker omdat er al veel andere onderzoeken op de PET-CT scan gedaan worden. Helaas blijven er altijd onderzoeken waarbij we afhankelijk zijn van de levering van deze medische isotopen.

Aantal onderzoeken uitgesteld

Het merendeel van de (oncologische) onderzoeken die we op de afdeling Nucleaire Geneeskunde doen, kan doorgaan. Deze onderzoeken doen we op de PET-CT scan. De onderzoeken die door dit tekort niet kunnen plaatsvinden zijn o.a.:

  • Botscans voor bijvoorbeeld protheseloslating
  • Nierscans en maagontledigingsonderzoek
  • Hartscans voor ontdekken zuurstofgebrek in hart
  • Schildwachtklier detectie bij borstkanker

We vinden het erg vervelend dat we, door het landelijk tekort aan grondstoffen, deze onderzoeken niet uit kunnen voeren. Met name als het gaat om medisch urgente onderzoeken als schildwachtklier detectie. We doen er alles aan om, als de medische isotopen weer geleverd zijn, de onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen.