Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Terugroepactie aantal bloeddrukmedicijnen met valsartan

Een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan wordt teruggeroepen. Dit vanwege een ongewenste stof (NDMA)* in de medicatie. Hiertoe hebben de fabrikanten besloten in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting en het College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen. Het gaat om een terugroepactie in heel Europa.

*NDMA ontstaat tijdens de productie van valsartan bij de grondstoffabrikant. Pas onlangs werd duidelijk dat bij dit proces de NDMA-verbinding ontstaat.

Wat is er aan de hand?

Recent is gebleken dat tijdens het productieproces van de grondstof in een Chinese fabriek een onzuiverheid ontstaat. Het gaat om N-nitrosodimethylamine (NDMA), een stof die geclassificeerd is als waarschijnlijk kankerverwekkend. De terugroepactie gaat alleen om medicijnen met daarin valsartan gemaakt in één fabriek in China. Alle lidstaten hebben in overleg met het Europees geneesmiddelenagentschap EMA, na een uitvoerige analyse besloten tot het terugroepen van deze geneesmiddelen.

De kans dat de patiënt daadwerkelijk kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen is klein, zo laat een eerste Europese analyse zien. Deze kans is, volgens het RIVM, vergelijkbaar met het extra risico op kanker als gevolg van het regelmatig eten van geroosterd vlees.

Om welke middelen gaat het?

Het gaat om een aantal medicijnen met daarin valsartan. Deze medicijnen worden voorgeschreven voor:

  • de behandeling van hoge bloeddruk;
  • de behandeling van patienten die recent een hartinfarct hebben gehad;
  • de behandeling van hartfalen.

De medicijnen worden uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers. De betrokken beroepsverenigingen en patiëntenverenigingen zijn over de terugroepactie geïnformeerd.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen controleren of hun medicijn met valsartan van genoemde fabriek komt door de zogenaamde RVG  nummers te controleren met behulp van de toegevoegde lijst gepubliceerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Het RVG nummer is te vinden op de medicijnverpakking en onderaan de bijsluiter. Deze lijst wordt aangevuld zodra er nieuwe informatie is.

Het is goed voor te stellen dat als u deze middelen gebruikt, vragen heeft. U kunt contact opnemen met uw apotheek of huisarts. Mensen die deze medicijnen gebruiken kunnen bij de apotheek een ander medicijn meekrijgen. Mogelijk moet u hiervoor eerste een afspraak maken bij de huisarts. Het is expliciet niet de bedoeling dat u zonder overleg met uw arts stopt met het gebruik van het geneesmiddel.

Heeft u nog andere vragen waarmee u niet terecht kunt bij hun huisarts of apotheker, dan kunt u terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)