Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Zeker als het gaat om borstkanker. Daarom vraagt Adrz de laatste tijd via sociale media aandacht voor zelfonderzoek dat vrouwen kunnen doen om borstkanker tijdig op te sporen.

Op het filmpje dat te vinden is via de socialmediakanalen van Adrz, legt Anja Kluijfhout rustig uit hoe je zelfonderzoek kunt doen en waar je op moet letten. Anja is bij Adrz verpleegkundig specialist borstkankerzorg. Ze vertelt dat het belangrijk is je borsten goed te kennen. “Dan kun je ook zien of je borsten veranderingen hebben ondergaan. Kijk daarom in de spiegel heel goed naar je borsten. Hebben ze altijd een verschillende grootte of een ingetrokken tepel? Dan is dat voor jou normaal.”

Op een vast moment kijken

Anja vertelt dat je je borsten het beste altijd op een vast moment kunt bekijken. Ze legt de houding uit waarin je dat kunt doen: “Je ziet ze goed door je armen boven je hoofd te houden. Controleer dan of je afwijkende dingen ziet: bijvoorbeeld kuiltjes, een gezwollen ader of roodheid. Wellicht is de grootte of de vorm van je borsten anders dan anders. Ook controleer je of je tepel ingetrokken is, of er korstjes op zitten en of je huid schilferig is.”

Secuur voelen

Daarna is het belangrijk je borsten te onderzoeken. Ook daarvoor heeft Anja handige tips. “Zie je borst als een klok en deel hem op in vier kwarten. Ieder kwart onderzoek je door met vier vingers van je platte hand te voelen. Onderzoek je je linkerborst, gebruik dan je rechterhand. Is je rechterborst aan de beurt, doe die dan met je linkerhand. Werk van buiten naar binnen: begin bijvoorbeeld bij je oksel, werk naar de tepel toe en volg de wijzers van de klok. Zo weet je zeker dat je je hele borst hebt onderzocht. Tot slot onderzoek je je tepel. Probeer daar ook een beetje onder te voelen. Heb je het idee dat
je iets afwijkends ziet of voelt? Neem dan contact op met je huisarts.”

Adrz - Kluijfhout, A. (casemanager)