Ervaringsverhaal door: Ilona Wielemaker

Vandaag voor mij geen mooi gemanicuurde en gelakte nagels. Ik ga namelijk op bezoek bij de polikliniek Reumatologie voor een capillairmicroscopie: een nagelriemonderzoek. Het onderzoek is pijnloos, duurt maximaal een halfuur en wordt uitgevoerd door de reumaverpleegkundige. Ik ben erg nieuwsgierig naar wat er precies valt af te lezen aan mijn nagelriemen.

Fenomeen van Raynaud

Ik word ontvangen door collega Simone Joziasse. Zij vertelt dat het nagelriemonderzoek vaak wordt gedaan bij mensen die last hebben van het fenomeen van Raynaud. ‘Kenmerken hiervan zijn koude handen en een rood-witblauwe verkleuring van de vingers.’ Het nagelriemonderzoek kan vaststellen of de klachten worden veroorzaakt door een onderliggende reumatische aandoening. Hoewel ik deze klachten niet heb, is er toch de spanning dat we iets zien wat niet hoort. We gaan van start.

Tot 200 keer uitvergroot

Ik krijg wat babyolie op mijn nagelriemen gesmeerd en met een soort mobiele microscoop worden de kleine vaten in mijn nagelriem, in het Latijn ‘capillairen’, tot wel 200 keer uitvergroot. Simone vertelt dat ze binnenkort een nieuw apparaat krijgen dat de vaten tot wel 400 keer kan uitvergroten. ‘Tot een halfjaar geleden moesten patiënten voor dit onderzoek naar Rotterdam. Inmiddels huren we een apparaat en kunnen we het gelukkig zelf. Binnenkort schaffen we drie eigen apparaten aan, zodat we dit onderzoek in Goes, Vlissingen én Zierikzee kunnen doen.’

Mooie haarspeldbochtjes

Door het uitvergroten van de vaten zijn een aantal kleine beschadigingen, zoals scheurtjes in de nagelriem, goed zichtbaar. Daarnaast is ook mooi te zien dat mijn vaten een soort haarspeldbochtjes maken. Volgens Simone zien ze er prima uit. Ze laat mij ook een aantal foto’s zien waarbij de vaten er niet goed uit zien. Gelukkig zie ik duidelijk het verschil. Mijn kleine vaten zijn mooi regelmatig en mijn nagelriemen onthullen op dit moment geen nare geheimen.