Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Binnenkort begint op de afdeling Heelkunde een proef met ‘slimme pleisters’. Niet bedoeld om een wond af te dekken, maar om allerlei gegevens te meten. De kwaliteit van de zorg gaat ermee omhoog en de werkdruk omlaag, verwacht projectleider Niels Meeusen.

De slimme pleister is een sensor die je op de huid van de patiënt plakt. De sensor meet allerlei waarden, zoals hart- en ademfrequentie en de activiteit van de patiënt, en stuurt die gegevens naar een centrale computer. De verpleegkundige kan op een scherm de gegevens aflezen. Hierdoor wordt het aantal metingen dat met de hand wordt gedaan, enorm verminderd.

Minder vervelend voor de patiënt

Michael van Draanen en Niels Meeusen zijn beiden als projectleider ICT betrokken bij de proef en zijn nu nog druk bezig alle techniek op elkaar af te stemmen. “Binnenkort testen we of alles met elkaar communiceert en kunnen we echt met de pleisters aan de slag”, zegt Michael. Het voordeel van de slimme pleister is dat er continu wordt gemeten. “Omdat het automatisch gaat, is dat minder vervelend voor de patiënt en minder druk voor de verpleegkundige. En vanwege de automatisering kan sneller worden ingegrepen, als er iets niet goed gaat.”

Proef bij Heelkunde

De eerste afdeling die ermee gaat werken is Heelkunde, vertelt Niels. “We hebben 100 pleisters ingekocht en op de afdeling Heelkunde gaan ze onderzoeken voor welke patiënten de pleister het meeste oplevert. Het is nu nog een heel duur systeem, dus je moet goed bepalen voor welke patiënten je dat wil gebruiken. Elke pleister gaat ongeveer drie tot vijf dagen mee en wordt dan weggegooid. De proef duurt drie tot zes maanden, om tot een goed oordeel te komen. In die tijd zoeken we ook uit op welke andere afdelingen we een proef kunnen doen.”

Kwaliteit omhoog, werkdruk omlaag

De proef is uitgekozen door de Innovatiewerkgroep ICT, die regelmatig veelbelovende projecten zoekt die de zorg kunnen verbeteren. “Wij denken dat we echt iets aan de pleister hebben. De kwaliteit van de zorg gaat ermee omhoog en de werkdruk voor de verpleegkundige omlaag. Het voordeel is dat je minder uren hoeft te besteden aan
het meten. Die kunnen dus ergens worden ingezet.”