Als je lichaam herstelt van een doorlig- of operatiewond, moet je extra op je voeding letten. Vooral eiwit en energie helpen je sneller genezen.

Volwaardige voeding is altijd belangrijk, vertelt diëtist Monika Tomic. “Maar bij wonden kan je eiwitten en vocht verliezen via het wondvocht. Het is van belang dit via de voeding aan te vullen. Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor onze lichaamscellen en een belangrijk voedingsstof voor de
genezing van wonden. Bij een wond is de eiwitbehoefte dus een stuk groter.”

Wanneer iemand weinig eetlust heeft, kan dat leiden tot ongewenst gewichtsverlies, omdat de patiënt minder energie binnenkrijgt dan het lichaam nodig heeft om te herstellen. “Om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen is het belangrijk producten als kaas, melkproducten, vlees, vis, vleesvervangers, peulvruchten en noten te eten”, vertelt Monika. “Tijdens opname in het ziekenhuis zetten we vaak aanvullende energie- en eiwit-verrijkte producten in, zoals verrijkte vla en drinkvoeding of een bouwsteentje (eiwitrijk tussendoortje).”

Wanneer patiënten ook thuis nog aanvullende voeding nodig hebben, kunnen de diëtisten van Adrz een eerstelijns diëtist inschakelen of aanvullende producten aanvragen bij de zorgverzekeraar.