Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Die zorgen ervoor dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Je kunt daardoor allerlei klachten of uitvalsverschijnselen krijgen. Marja Schrier en Leontien den Braber zijn MS-verpleegkundigen in Adrz in Goes, Vlissingen en Zierikzee. Samen met MS-neurologen Edwin Peters, Christiaan de Brabander en doktersassistente Elly Eckhardt vormen zij een professioneel behandelingsteam.

“Wij behandelen zo’n vijfhonderd patiënten,” vertelt Marja. “Sommigen zien we geregeld, maar patiënten die weinig klachten hebben of geen medicatie gebruiken, komen minder vaak. Het heeft een flinke impact als je te horen krijgt dat je MS hebt. Patiënten lezen verhalen op internet en denken dat ze meteen in een rolstoel terecht zullen komen. Terwijl het niet zo hoeft te gaan. Want ondanks dat MS onvoorspelbaar en beperkend kan zijn, kunnen veel klachten goed behandeld worden met medicatie en hulpmiddelen. Gelukkig zien we dat de ontwikkelingen rond MS hard gaan: er zijn nu al veel meer medicijnen beschikbaar. De neuroloog zorgt, als dat nodig is, voor een doorverwijzing naar andere artsen in Adrz zoals een revalidatiearts, uroloog of oogarts en naar medische behandelaars buiten het ziekenhuis.”

Marja vervolgt: “Samen werken we aan een balans in het leven van mensen met MS. We zijn erg blij dat de ontwikkelingen rond MS hard gaan: er zijn nu al veel meer medicijnen beschikbaar. Wij bieden patiënten begeleiding en ondersteuning in elke fase van de ziekte en van hun leven. Door persoonlijk of telefonisch contact, per e-mail of simpelweg: door het geven van vertrouwen.