Lees hier de laatste informatie over het coronavirus bij Adrz.

Melanie de Kock zweet peentjes onder het toeziend oog van sportarts Arnold Brons. Die heeft zojuist tien elektrodes op haar lichaam aangebracht. De fiets is perfect afgesteld. Melanie, doktersassistente bij de afdeling Orthopedie, is even model voor ‘Michiel’.

Arnold Brons: ‘De fietstest levert belangrijke informatie op voor beginnende of gevorderde sporters en voor kwetsbare mensen zoals kanker- of longpatiënten. De test meet de inspanningstolerantie en geeft inzicht in wat iemand aankan. Mijn advies kan, afhankelijk van wie ik voor me heb, variëren van: fiets met een gerust hart de Alpe d’Huez maar op, tot: u kunt prima van A naar B lopen, beginnen met sporten of een geplande operatie ondergaan.’

Nog veel meer informatie

‘Nu weet ik weer waarom ik op fitness ben gegaan’, kan Melanie nog net uitbrengen terwijl  de weerstand van de pedalen steeds verder toeneemt. Na de fietstest en een  korte pauze demonstreert Melanie de zogenaamde spiro-ergometrie of inspanningstest met ademgasanalyse. Deze levert nog meer informatie op. Melanie krijgt een mondkapje op. De apparatuur meet haar longfunctie en de ademgassen die zij met toenemende inspanning uitademt. Hoeveel zuurstof neemt Melanie op en hoeveel kooldioxide ademt zij uit? Ingewikkelde algoritmes combineren de gegevens van haar hart met die van de longfunctietest en persoonlijke waardes zoals lengte en gewicht.

Omslagpunt en trainingsopbouw

Arnold Brons: ‘Na de spiro-ergometrie kunnen sporters een goede opbouw en indeling van hun training ontwerpen. Waar ligt het omslagpunt waar je onder wilt blijven om de inspanning zo lang mogelijk vol te houden?’ Het omslagpunt is de hartslag waarbij verzuring van de spieren optreedt of waar je bij conditietraining juist bewust overheen gaat om jezelf te verbeteren. ‘De test kan ook onbegrepen prestatieafnames verklaren of duidelijkheid geven over welk orgaansysteem bepaalde inspanningsgerelateerde  klachten veroorzaakt.’

Test aanvragen

Iedereen kan beide testen aanvragen, zelf of via de huisarts. De ‘losse’ inspanningstest kost e 170. Een uitgebreide inspanningstest met ademgasanalyse, behandeling van de ingevulde vragenlijst, intern en orthopedisch onderzoek, longfunctie, ECG in rust en bloedtest op cholesterol en hemoglobine kost € 270. Beide testen worden met een aanvullende verzekering gedeeltelijk vergoed.