Ervaringsverhaal door: Ilona Wielemaker

Met gezonde spanning loop ik van ons kantoor naar het ziekenhuis. Ik ben uitgekozen om voor Michiel onderzoeken in het ziekenhuis in kaart te brengen. Mijn allereerste onderzoek is naar de inhoud van mijn longen: spirometrie. Ik ben benieuwd!

Een klem op mijn neus

Om 11.30 uur sta ik bij de balie Longziekten, route 44 in Goes. Collega en longfunctieanalist Ronnie Slabbekoorn ontvangt mij. Een beetje gespannen loop ik achter hem aan de onderzoekskamer in. In de hoek staat een doorzichtige glazen kast met een stoeltje en een apparaat. Ik mag plaatsnemen in de cabine en Ronnie duwt vrolijk een klem op mijn neus. Mijn gedachten gaan direct uit naar de fotograaf die grijnzend de beste positie zoekt om mijn neusklem perfect in beeld te brengen. Toch jammer dit.

Rustig blijven

Ik krijg een korte uitleg: ik moet mijn lippen volledig over het mondstuk vouwen, bijten en normaal ademen. Met die neusklem is dit toch een hele uitdaging. Net als bij de tandarts denk ik ‘rustig blijven Ilona’. Dat helpt en ik hoor, ogenschijnlijk op mijn gemak, de rest van de instructies aan: ‘Ik wil graag dat je straks heel diep inademt en dan met een stoot zo krachtig en zo ver mogelijk uitblaast om dan weer in één keer diep in te ademen.’ Lastig. Pas bij poging drie is Ronnie tevreden. Ik had een paar keer oefenen nodig om volledig uit te blazen. Echt het laatste beetje lucht moet je dan uit je longen persen. Maar gelukt!

Maximale inspanning

Ronnie vertelt dat ze alle metingen meerdere malen uitvoeren om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen. En om werkelijk de maximale inspanning van een patiënt te krijgen. Longonderzoek vraagt soms veel van mensen; je kunt niet passief blijven zoals bij een echo of foto. ‘Voor de onderzoeken van de afdeling Longziekten moeten patiënten vaak tot het uiterste gaan,’ legt Ronnie uit. ‘Dat is soms spannend. Wij proberen dan de patiënten gerust te stellen.’

Prima op mijn gemak

Mijn onderzoek zit erop. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige patiënten best spannend is, maar ik voelde me prima op mijn gemak. Bij Ronnie en zijn collega’s bent u in goede handen.