Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Binnen de Adrz Sportkliniek werken orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten sinds 2018 samen om Zeeuwse sporters de juiste zorg te bieden. Orthopeden Udo Gundlach, Nico Elenbaas en Jaap Luttjeboer zijn specialist in sportletsels.

Namens het hele team vertelt orthopeed Jaap Luttjeboer: “Mensen die sporten komen bij ons langs omdat ze letsel hebben dat plotseling is ontstaan of als ze een langdurige blessure hebben. Het gaat dan om problemen met spieren, pezen, gewrichten of botten. Tijdens een gezamenlijk overleg met sportartsen en sportfysiotherapeuten uit de regio bespreken we de klachten van de patiënt, waarbij ieder zijn eigen inbreng heeft. Samen stellen we vast wat er aan de hand is en maken we een plan van aanpak. Neem bijvoorbeeld een voetballer met een langdurige liesblessure. Dat kan komen door een probleem met het heupgewricht, de pezen of de lies zelf – de zogenaamde sportersliesbreuk. Dan is een operatie soms nodig. Vermoeden we een probleem met het gewricht, dan wordt regelmatig een MRI-scan gemaakt. Maar ligt de oorzaak bij de pezen, dan is langdurige fysiotherapie de oplossing.”

Voor acute sportblessures heeft Adrz in samenwerking met de huisartsen en sportfysiotherapeuten een zogenaamde ‘one stop shop’. Jaap: “Wordt een sporter met bijvoorbeeld een dikke knie na een verdraaiing doorverwezen door de huisarts, dan krijgt de patiënt in het ziekenhuis een MRI-scan en direct daarna een afspraak bij een van de orthopeden. Dezelfde dag wordt dan vastgesteld wat er aan de hand is en wordt het behandelplan gemaakt. Zo weet de patiënt direct waar hij aan toe is. Dankzij de Sportkliniek krijgt de patiënt dus de beste zorg en alle samenwerkende partijen weten elkaar makkelijker te vinden. Verder kunnen Zeeuwen hier bij de sportarts terecht voor een sport-medisch onderzoek, als een keuring nodig is voor een bepaalde sport, beroep of opleiding. Daarnaast organiseren we samen regionale bijeenkomsten over inhoudelijke onderwerpen. Zo werken we allemaal volgens de laatste medische ontwikkelingen en dat komt de kwaliteit ook weer ten goede.”