Voordat u geopereerd wordt, kunt u zélf veel bijdragen aan een vlot en goed herstel. Jacomien de Jonge is al bijna 32 jaar fysiotherapeut in ons ziekenhuis. Zij ziet dagelijks hoe belangrijk bewegen is.

Opnames, ziek zijn en een operatie vergen veel van iemands conditie

Jacomien: ‘Hoe fitter u een operatie ingaat, hoe sneller u herstelt. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Het geldt voor alle soorten operaties en voor jong en vooral oud. Bewegen en gezond eten is natuurlijk altijd al een goed idee. Maar opnames, ziek zijn en een operatie vergen veel van iemands conditie. Als u die voor de operatie dus goed opvijzelt, dan heeft u er daarna veel gemak van. Bovendien zie ik dat patiënten die gewend zijn om te bewegen veel meer vertrouwen in hun lijf hebben en zich na operaties minder kwetsbaar voelen. Ze pakken oefeningen sneller op, zijn minder onzeker en kunnen sneller naar huis!’

Wees vindingrijk

Met wat inventiviteit kan iedereen, ongeacht leeftijd of beperkingen, zorgen om dagelijks actief te zijn. Kost wandelen u moeite? Probeer het eens met nordickwalkingsticks, een stok of uw rollator. Traplopen is super krachttraining voor uw beenspieren en u kunt daar alle tijd voor nemen. Huishoudelijke taken of klusjes in de tuin zijn ook goede workouts! Even bewegen is altijd beter dan niet bewegen. Bijvoorbeeld opstaan van de bank en koffiezetten. Blijf dat vooral ook doen en vraag mantelzorgers om u te helpen met actief blijven. Bouw uw activiteiten langzaam op en zorg dat u er plezier aan beleeft, bijvoorbeeld door in een mooie omgeving te bewegen of samen met andere mensen. Dan houdt u het ook vol. En als u informatie wilt of hulp om actief te blijven, dan kunt u altijd terecht bij de fysiotherapeut bij u in de buurt.

Meer informatie vindt u in de folder Bewegen rondom een ziekenhuisopname. Of zoekt u eens op Adrz.nl of YouTube naar ‘fit bewegen’ of ‘gezond bewegen’.