Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Telemonitoring, zorg op afstand, kan grote winst betekenen voor patiënt én zorgmedewerker. Minder ziekenhuisbezoek, minder ligdagen, minder spoedopnames. Adrz start daarom een proef bij drie langdurige ziektebeelden: de longaandoening COPD, hartfalen en de darmontsteking IBD.

Adrz zijn ICT’ers Ko den Boeft en Niels Meeusen al langere tijd bezig met zorg op afstand. “Door corona heeft dat een vlucht genomen. We zijn met een team vanuit allerlei  vakgebieden met dit onderwerp aan de slag gegaan, zodat iedereen vanaf het eerste begin kan meedenken. We starten in september 2021 met de eerste patiënten met de longaandoening COPD. Ze krijgen eerst in het ziekenhuis en later thuis uitgebreide uitleg. De patiënt installeert een app op zijn telefoon of tablet, waar hij regelmatig een aantal vragen beantwoordt. Ook voert hij gegevens in, bijvoorbeeld over zijn bloeddruk of gewicht. Op basis daarvan wordt de patiënt in het ziekenhuis in de gaten gehouden.”

Erger voorkomen

Het grote voordeel van deze zorg op afstand, is dat er meteen actie wordt ondernomen als dat nodig is. Ko: “Patiënten aarzelen nogal eens om een arts te bellen, zeker ’s avonds of in het weekend. Terwijl de app nu adviseert: neem contact op met het ziekenhuis. Zo voorkom je dat iets erger wordt en een spoedopname nodig is. Doordat de patiënt geregeld gegevens invoert, krijgt de arts bovendien een beter beeld van hoe het écht gaat, dan tijdens de tweejaarlijkse afspraak op de poli. Verder wordt gevolgd of de patiënt de medicatie trouw inneemt. Ook daarmee voorkom je problemen.”

Positieve reacties en resultaten

Niels vertelt dat eind 2021 nog een proefproject start, met patiënten met hartfalen, en dat daarna de groep met de darmontsteking IBD aan de beurt is. “In de toekomst hopen we nog veel meer patiënten op deze manier te kunnen volgen. Denk aan mensen met diabetes, parkinson of epilepsie. In bijvoorbeeld het ziekenhuis in Nijmegen worden al honderden patiënten via telemonitoring gevolgd. Daar verlicht het echt de druk op de zorg. Natuurlijk is het voor iedereen in het begin even wennen, maar als het eenmaal loopt, zijn zowel arts als patiënt positief. Daar doen we het voor!”