Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Verpleegafdeling Heelkunde in het nieuw

Als u bij Adrz komt voor een (geplande) operatie, dan komt u vanaf 20 mei 2019 terecht op de volledig vernieuwde verpleegafdeling Heelkunde. De vroegere afdeling O zat tot ongeveer twee en een half jaar geleden op de tweede verdieping van het ziekenhuis, later is Heelkunde gehuisvest geweest in een tijdelijke locatie, die speciaal voor de afdeling is gecreëerd. Wel op de begane grond, zodat patiënten dichtbij de operatiekamers verpleegd konden worden.

De nieuwe verpleegafdeling Heelkunde vond zijn plek op de oude kind- en kraamafdeling, om de hoek bij de operatiekamers. Uitsluitend de buitenmuren bleven staan. De afdeling is verder geheel vormgegeven door een team van medewerkers, management en bouwexperts. Het resultaat is een verpleegafdeling waar u zich thuis moet voelen, waar de medewerker graag wil werken en waar efficiënt gebruik is gemaakt van de nieuwste technologieën en hulpmiddelen.

Op de verpleegafdeling Heelkunde staan bewegen en voeding centraal. De filosofie achter de afdeling is de overgang van ziekenhuis naar huis zo klein mogelijk te maken. U wordt daarom op allerlei manieren gestimuleerd om uit bed te komen en te gaan bewegen. Zo is de kans op complicaties en heropname het laagst.

De verpleegafdeling kent twee vleugels: één voor de (kwetsbare) ouderen, waar rust, reinheid en regelmaat wordt gecombineerd met het zo snel mogelijk oppakken van het dagelijks ritme en het zoveel mogelijk aansluiten bij de belevingswereld van de aanwezige patiënten. In de huiskamer worden verschillende activiteiten onder begeleiding van vrijwilligers gedaan. Zo kunt u er ontbijten en lunchen, spelletjes spelen, creatief bezig zijn en bewegen.  Op de andere vleugel liggen de reguliere Heelkunde patiënten. Ook hier zijn bewegen en voeding heel belangrijk. Daarnaast is op deze vleugel meer ruimte voor ander soort gezamenlijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld samen televisie kijken.

Het hele proces begint echter bij de opname. Als u moet worden geopereerd, wordt u doorverwezen naar de verpleegafdeling Heelkunde en mag u wachten in de wachtruimte. U krijgt een bed toegewezen en wordt klaar gemaakt voor de operatie. Wanneer u na de operatie naar huis mag, komt u terug op de kamers van de dagbehandeling. Moet u een paar nachten blijven dan komt u op één van de twee vleugels van de afdeling terecht.