Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het voorkomen voedselvergiftiging. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Om een voedselvergiftiging te voorkomen is het belangrijk dat u eten niet besmet is of wordt met ziekmakende bacteriën.

Met name tijdens de behandeling tegen kanker moet u goed op de voedselveiligheid letten, want u bent dan extra kwetsbaar voor een voedselvergiftiging.

Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen

  • Was u handen regelmatig. Doe dit voordat u eten klaarmaakt, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente en voor het eten.
  • Was u handen na ieder toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren.
  • Gebruik schoon keukengerei.
  • Spoel de snijplank en het mes waarmee rauw vlees is gesneden af met heet water.
  • Vervang vaatdoekjes elke dag.
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.
  • Was vaatdoekjes op minimaal 60°C in de (vaat)wasmachine.
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
  • Gebruik keukenpapier voor hele vieze oppervlakten.
  • Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Kies in plaats daarvan voor een staalspons of afwasborstel.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Houd rauw en klaargemaakt eten apart. Gebruik snijplanken, messen en ander keukengerei die in aanraking zijn geweest met rauw eten niet meer voor ander eten.

Meer informatie over voedselveiligheid

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 13.00 uur telefonisch contact opnemen met de diëtist via 088 125 00 00. U kunt ook een e-mail sturen naar dietetiek@adrz.nl of gebruikmaken van het contactformulier op onze website, deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen.