Incontinentie is een veelvoorkomende aandoening waarbij men de beheersing heeft verloren over de blaas of sluitspier. Bij een verzakking zitten de blaas, een deel van de darm en de baarmoeder niet meer goed op hun plaats.

Incontinentie onder mannen en vrouwen

Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder heeft last van incontinentie. Ook onder mannen komt incontinentie voor, maar bij vrouwen toch nog zo’n 2 keer zo vaak. De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met banden op hun plaats gehouden. Deze organen rusten op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen naar beneden zakken of naar buiten komen. Een dergelijke verzakking kan ook samengaan met urineverlies of problemen met de ontlasting.

Urineverlies

Urineverlies leidt vaak tot gevoelens van schaamte en frustratie. In veel gevallen blijken de klachten wel degelijk te verhelpen of kunnen sterk worden verminderd. Artsen stellen dat met name veel ouderen in bejaarden- en verzorgingstehuizen last hebben van continentieproblemen die behandeld kunnen worden.

Vooraf een vragenlijst

Om een idee te krijgen in hoeverre de verzakking ook gepaard gaat met ontlasting/plas of incontinentie klachten, krijgt u vooraf een vragenlijst toegestuurd. Aan de hand daarvan weet de arts of er nog aanvullend onderzoek noodzakelijk is. Indien het voor u niet mogelijk is de lijst vooraf in te vullen en terug te sturen, worden de vragen tijdens het consult aan u gesteld.

Onze specialisten
Aandoeningen
Toon alle