Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

In het kort

Op de afdeling neurologie treft u patiënten met klachten van het brein en het zenuwstelsel.In veel gevallen is er een duidelijke diagnose en kunnen wij als fysiotherapeut u helpen met de revalidatie. In een aantal gevallen is de diagnose nog niet bekent. Wij zijn dan een onderdeel van het in kaart brengen van de klachten.

Wat is het

Op de afdeling neurologie behandelen wij patiënten met verschillende neurologische aandoeningen. Veel voorkomende neurologische klachten zijn:

  • CVA
  • Parkinson
  • MS
  • NAH na trauma
  • Rugklachten en rugoperaties

Behandeling

Wij komen op aanvraag van de neuroloog in consult. Bij de meeste neurologische aandoeningen, voeren wij een fysiotherapeutisch onderzoek uit. Wij nemen diverse tests af om te kijken of er problemen zijn in de kracht, sensibiliteit, coördinatie of het maken van transfers. Hierbij kan u denken aan het verplaatsen in/uit bed, opstaan en het lopen.

Het kan zijn dat u tijdens het lopen een loophulpmiddel nodig heeft. In het ziekenhuis kunnen wij u hierbij adviseren.Na het onderzoek bespreken wij de uitkomsten en bespreken wij samen met u wat het behandeldoel is.

Op de afdeling zelf oefenen wij met u hetgeen waar u problemen mee heeft. Dit kan bijvoorbeeld de kracht, balans of het lopen zijn. Wij kunnen u oefeningen geven waar u zelfstandig of met begeleiding mee aan de slag kan.

Hoe gaat het verder?

De bevindingen van het onderzoek en de behandelingen worden besproken in een multidisciplinair overleg wat 1x per week is. Hierin wordt met revalidatiearts, neuroloog, verpleegkundig specialist, en diverse paramedici besproken welk traject voor u het beste is.

Het kan zijn dat u na opname verder moet met de revalidatie. Dit kan zijn in een revalidatiecentrum of een GRZ instelling, zoals Ter Valcke, Ter Reede of het Gasthuis. Een andere mogelijkheid is dat u naar huis kan, maar dat u met poliklinische fysiotherapie bij u in de buurt verder gaat.

Wij verzorgen in beide gevallen een overdracht naar onze collega’s.