AYA-zorg, wat is dat?

Adolescents & Young Adults (AYA’s) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Plotseling staat jouw wereld op z’n kop en heb je een grote hoeveelheid vragen. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig die extra aandacht besteed aan wat jij nodig hebt tijdens, maar natuurlijk ook na kanker. Dat is AYA-zorg. Met deze leeftijdsspecifieke zorg helpen we jou de draad weer zo goed mogelijk op te pakken.

Wat houdt onze begeleiding in?

We verlenen AYA-zorg op verschillende specialismen bij Adrz. We bieden jou een extra stuk begeleiding binnen al jouw persoonlijke vragen die met kanker en de impact hiervan op jouw leven te maken hebben. We vinden het vooral belangrijk om onderwerpen die op jou van toepassing zijn bespreekbaar te maken. Dit kan tijdens een afspraak bij je eigen verpleegkundig specialist. Zij helpt jou met alle zaken waar je tegenaan loopt tijdens en na jouw behandeling. En natuurlijk ook met de keuzes die je richting de toekomst wilt maken.

Heb je wat hulp nodig om jouw gedachten en vragen op een rijtje te zetten?

Op de website van het AYA Zorgnetwerk – waar Adrz onderdeel van is – vind je een vragenlijst die je kan helpen om alle gedachten te ordenen. Bijvoorbeeld over de thema’s die in onderstaande afbeelding terugkomen.

AYA-team Adrz

Het AYA-zorgteam van Adrz beschikt over veel kennis en ervaring op het gebied van omgaan met kanker bij jongvolwassen patiënten. Dit team bestaat uit zorgprofessionals die speciaal zijn opgeleid om jongvolwassenen met kanker optimaal te begeleiden. Nauw betrokken zijn onder andere de medisch psycholoog en maatschappelijk werker.

Simone Dietvorst

Simone Dietvorst
Verpleegkundige Specialist mamma-oncologie

Anja Kluijfhout

Anja Kluijfhout
Verpleegkundige specialist mamma-oncologie

Kristel Hoeben

Kristel Hoeben
Internist-oncoloog

Janetta Kodde

Janetta Kodde
Oncologieverpleegkundige

Contactgegevens

Heb je vragen of maak je je zorgen? Neem dan contact op met jouw verpleegkundig specialist. Contact opnemen met ons AYA-team kan via aya@adrz.nl.

Onze verpleegkundig specialisten Anja Kluijfhout & Simone Dietvorst zijn te bereiken via 088-1255139.

Adrz & AYA-netwerk

Het AYA-team van Adrz is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Het AYA Zorgnetwerk is opgebouwd uit zes regionale zorgnetwerken waardoor AYA-zorg bij iedere AYA zo dichtbij als mogelijk voor handen is. De AYA-zorg vindt in principe plaats in Adrz. De verpleegkundig specialist kan advies inwinnen bij het AYA-zorgteam van het Erasmus MC. Zo nodig kunnen we je ook verwijzen.

Meer informatie