Reuma is niet één ziekte, het is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen die het bewegingsapparaat aantasten. De reumatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van deze aandoeningen.

Reumatische aandoeningen

Reuma wordt niet door een blessure of ongeval veroorzaakt. Een gebroken arm of verzwikte enkel is dus geen reuma. De reumatische aandoeningen verschillen veel van elkaar en daarmee ook de behandelmethoden. Reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in 3 hoofdgroepen:

  • ontstekingsreuma, waarbij de gewrichten langdurig zijn ontstoken
  • artrose, oftewel beschadiging (slijtage) van het kraakbeen rond de botuiteinden
  • wekedelenreuma, waarbij de pijn niet in de gewrichten zelf maar in het gebied er om heen zit (de banden, kapsels, pezen, slijmbeurzen en spieren)

Verschijnselen

Algemene verschijnselen bij reumatische aandoeningen zijn aanhoudende pijn en stijfheid bij het in beweging komen en opstaan, pijn in spieren en gewrichten en zwellingen in een of meer gewrichten. Daarnaast komt ook vermoeidheid en een gebrek aan energie vaak voor. Sommige vormen van reuma zijn goed te behandelen of genezen vanzelf, zoals slijmbeursontsteking of peesontsteking. Een kleiner aantal aandoeningen geneest echter niet, maar is blijvend (chronisch). De symptomen kunnen worden bestreden maar de aandoening gaat niet over. De meest voorkomende vorm van reuma in Nederland is artrose.

Samenwerking Adrz en Erasmus MC

De afdeling Reumatologie van Adrz is een onderdeel van de reumatologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Een aantal artsen van het Erasmus MC werkt op locaties van het Erasmus MC én Adrz. Het grote voordeel daarvan is dat kennis tussen beide ziekenhuizen wordt uitgewisseld, er eenduidige protocollen en richtlijnen zijn en er zijn korte lijnen bij (terug)verwijzing. Voor Adrz komt daar bij dat ruim gebruikgemaakt kan worden van de expertise van het Erasmus MC.

De reumaconsulent werkt met het digitale systeem Voorlichting op Maat (VOM). Dat systeem is toegespitst op de patiënt. Algemene folders bevatten vaak allerlei informatie die niet voor elke patiënt relevant is. Met VOM kan de voorlichting worden gedoseerd en eenvoudig worden uitgebreid of aangepast indien de behandeling wijzigt.

Meer informatie

Wachttijd Reumatologie: Goes 24, Vlissingen 29, Zierikzee 25

Dit is het aantal dagen dat u moet wachten vanaf het moment dat u de afspraak maakt tot het moment dat u terecht kunt bij de betreffende polikliniek.